НДФ „13 века България“ за втори път организира Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука. Претендентите трябва да побързат, защото крайният срок за подаване на кандидатурите до края на 2021 година.

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд  Слава Иванова подчерта, че отличието е необходимо. Чрез него младите, талантливи и съзидателни хора в България ще знаят, че има грижа и мисъл за тях, че се цени всичко онова, което правят за родината си.

За наградата могат да кандидатстват български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в сферата на изкуството и науката със значими постижения в съответната област, приети през 2021 за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа, без България.

Конкурсът протича в два кръга. В първия тур жури, определено от Управителния съвет на НДФ „13 века България“, избира шестима номинирани кандидати, които ще бъдат обявени в периода 01 – 31 януари 2022. В подкрепа на всеки от тях Фондът ще организира кампания под надслов „Подкрепи таланта - дари “.

„Основната мисия на Националния фонд „13 века България” е дарителството. А то се крепи на емоция“, казва изпълнителният директор на фонда Слава Иванова.
 
– Да, наистина победителят ще е само един, но на нас ни се иска да подпомогнем развитието на всички номинирани. Затова създадохме кампанията „Подкрепи таланта – дари“.

Основната цел на инициативата е да бъдат финансово и морално подкрепени шестимата претенденти за следдипломната им квалификация в европейски висши учебни заведения“.

Материалното изражение на отличието е 5 000 лева, с които победителят да подпомогне обучението си в чужбина.
 За конкурса се кандидатства онлайн тук