Шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов, известен като Милото от „Седем часа разлика“, е готов да се нареди на опашка за бронзовата монета с лика на Стоянка Мутафова, която БНБ пуска в продажба в понеделник срещу 30 лева.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пък ще търси начин да се сдобие с парата през търговска банка, която също ще я продава. Това споделиха двамата актьори пред „Телеграф“.

Шефът на Сатирата, където Стоянка Мутафова прекара почти цялата си артистична кариера, до вчера е бил в неведение за плановете на БНБ да отбележи 100-годишнината от рождението на една от най-големите ни актриси с емитиране на монета.

„Никой не е разговарял с мен за нищо, никой не е искал съдействие. Въобще нямах представа за това дали е редно или не, вие го коментирайте“, каза Милото.

На въпрос дали е готов да се нареди на опашка, за да си закупи монетата, той отвърна: „Ако говорите по принцип, може би - да, аз, Калин Сърменов, ще се наредя“.

Сърменов научил за предстоящото пускане на монетата едва вчера от Христо Мутафчиев. Шефът на Съюза на артистите пък разбрал за нея от свой приятел нумизмат.

Мутафчиев веднага звъннал в офис на една от търговските банки, която също ще продава монетата, за да се запише, че иска да я закупи.

От банката обаче му отговорили, че все още от БНБ не са им доставили никакви бройки. Мутафчиев обаче не се е отказал да се сдобие с монетата и ще продължава да търси вариант да си я закупи през кредитната институция, защото офисите й са му по-удобни.

„Да имаш монета с лика с една от най-известните актриси на България, не е малък факт“, заяви шефът на Съюза на артистите. Нямало как обаче да се реди на опашка пред БНБ.

„Смятам, че най-малкото БНБ трябва да предложат на съюза и на театрите, където е играла, първи да имат възможността да купят монетата“, каза Мутафчиев. Той дори обмисля, ако се сдобие с две бройки, да подари едната на дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки.

Мария Грубешлиева смята, че е редно БНБ да й я подари, но абсолютно никой не я е потърсил досега. Тя дори не знае как ще бъде изобразена майка й.

Грубешлиева сподели, че засега не планира да се реди на опашка да си закупи монетата. „Но ако го направя, имам усещането, че като отида там, хората ще ме пуснат да мина, защото знаят, че съм й дъщеря. Но това са предположения“, посочи Муки.

Нумизмати очакват към монетата със Стоянка Мутафова да има огромен интерес и тя да се разграби за часове, подобна на парата с Гоце Делчев, която бе пусната този понеделник. „Пак ще има опашки, въпреки че тиражът бе малко вдигнат“, коментира нумизматът Калоян Борисов.

Монетата ще бъде с номинал 2 лева и продажна цена 30 лева. Теглото на парата ще бъде 16,4 грама, а диаметърът 34,2 мм. Монетата ще се продава на касите на БНБ на пл. „Княз Александър I” №1 и в касовия център на Централната банка на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на голяма банка.

Мария Грубешлиева: Още не мога да гледам снимки на мама

На 2 февруари, рождената й дата, в Сатиричния театър ще се чества 100-годишнината на Стоянка Мутафова. Дъщеря й Муки се притеснява как ще понесе представлението, защото се планира великата българска актриса да бъде представена с холограма на сцената като жива и с нея да играят като в добавена реалност млади наши актьори.

По този начин ще бъдат възпроизведени откъси от стари пиеси, в които Стоянка Мутафова е участвала. „Това е голямо уважение към нея, което е радостно, но, от друга страна, да я видя така, ще бъде много разстройващо.

Много малко време мина от загубата й, аз още снимките й не мога да гледам. Не мога да гледам и сцената, без да се вълнувам“, сподели Муки, като добави, че е изключително благодарна на театъра, че чества 100-годишнината от рождението на Стоянка Мутафова.

„Тя го заслужава, даде живота си на този театър. С нея си отиде една епоха. Тя беше всичко за мен, и майка, и приятелка“, каза още Грубешлиева.