Първото висше духовно лице, което след 300 години отново стъпи на остров „Свети Иван”, е Сливенският митрополит Йоаникий. Дядо Йоаникий освети археологическите разкопки на парчето земя в морето край Созопол и благослови възобновяването на проучванията.
15 години след тяхното начало Община Созопол, Фондация „Созопол” и Регионалният музей в Бургас отново са решили да погледнат към святото място, посещавано преди векове от поклонници и създавало личности с принос в световната история и възобновиха разкопките на остров “Св. Иван”.
Учените са открили данни за съществуването на манастира още през 10 век, а директорът на Регионалния музей в Бургас Цоня Дражева съобщи, че всичко, което е разкрито в началото на разкопките преди 15 години, е унищожено. Според археолозите Манастирът е от голямо значение за българската история и едно от най- големите книжовни средища през XIII-XIV век. Манастирът е разрушен от османското правителство през 17 век, тъй като е бил седалище на казаци, пиратствали по тези места, а документацията му се пази във Вселенската патриаршия, каза още Цоня Дражева.
Проектът по възстановяване на обхващалия шест декара манастирски комплекс засега струва 60 хиляди лева. 20 000 от тях този път ще бъдат отделени за консервация на откритията, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. /БЛИЦ