На трети юни в 16 часа ще бъде открит международният фестивал  „Киното моя любов, моя песен“ по изненадващо нестандартен начин – не на класическа сцена, ами в Аладжа манастир. 

„Това е възможност чуждестранните участници и българите да се докоснат до красотата и историята на нашата страна“, казаха организаторите от фестивал „Арлекин“, които спазват заветите на акад. Хачо Бояджиев всички участници да имат равен старт.

Затова надпреварата няма такса за участие, а публиката влиза с „вход свободен“.

„Киното моя любов, моя песен“ е създаден от легендарния режисьор в рамките на международния младежки фестивал „Арлекин“ преди 12 години, за да поощрява откриването и лансирането на млади гласове.   

След тържествената церемония, конкурсната програма ще започне в Аладжа манастир с акапелни изпълнения, подсилени от невероятната акустика на святото място. 

Журито, с председател Етиен Леви“, ще дава точки на претендентите, към които в края на събитието ще бъдат добавени и гласовете на публиката.    

На следващия ден, 4 юни, преди да се отправят към  на сцена „Раковина“ в Морската градина, където от 16 часа ще бъде  надпреварата за допускане до финалния конкурс-спектакъл, всички участници ще могат да се снимат пред пъстрия надпис на града в шеговити пози и да ги публикуват в социалните мрежи с хаштаг #varna.  

В двата финални дни снимките ще бъдат представени на импровизирана изложба и присъстващите ще могат да изберат най-забавната от тях като изпратят мнението си на имейл, който ще получат на място. Публиката ще има възможност да се включи и в определянето на победителя в музикалния конкурс.

Всеки от финалистите ще бъде представен под определен номер. Влизайки в сайта на фестивал „Арлекин“ ще получат линк да гласуват за фаворита си, който може да е само един.

На пети юни в Летния театър „Киното моя любов, моя песен“, който се провежда с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на община Варна,   ще приключи с конкурс-спектакъл и награждаване на победителите.

Вече е традиция всички  участници – от България, от Италия, начело с продуцента Ивано Трау, от Грузия и Украйна, да бъдат превозени с любезното съдействие на БДЖ.

А ето и съставът на авторитетното международно жури:

Доц. Етиен Леви - директор на музикалния конкурс

Доно Цветков - композитор, автор на популярната песен „Ало, ало, слънчице“

Стефано Соврани – диригент, Италия

Анна Костова- музикант, Италия