Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най-вече около Коледа и Нова година. Освен наслада за небцето, напитката носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, които предлагат и съвети кои алкохолни питиета да се избягват по празниците. 
    
Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. 

Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично. 

Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?

Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. 

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. 
    
На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства. 

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.
    
Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет. 
    
Канелата също така изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си. 

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве. 

Британски учени същевременно предупреждават по празниците особено да се внимава с питиета като шери и портвайн. Те се отличават с много бързото им поглъщане от организма при сравнително високо съдържание на етанол - около 20 процента. 

Експертите не препоръчват и консумацията на уиски и други концентрати, тъй като те могат да причинят силно опиянение. Заради високия градус тези питиета бавно се резорбират в кръвоносната система, тъй като потискат работата на клетките на черния дроб. По този начин въздействието на концентратите е по-дълго. 
    
Специалистите отбелязват и опияняващия ефект на пенливите вина
. Според тях е безсмислено да се редува алкохол с вода, за да се забави опиянението, тъй като това е безполезно при концентрати с алкохолно съдържание над 40 процента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук