Европейският Йерусалим, Градът на светлината, красивият хълм, Лихнидос или познат в света като Охрид - възвишена, съблазнителна дестинация, намираща се на брега на спокойното, безкрайно синьо Охридско езеро. Този град на пръв поглед ще ви очарова със своята богата история. Представете си, само в Охрид има 365 църкви и манастири. Тук е Свети Наум, люлката на писмеността на славянските народи.

Езерото, което е старо около 5 милиона години, едно от най-старите езера в света, със своята уникална флора и фауна, е един от най-големите биологични резервати в Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. И всичко това опаковано в стария Охрид, където всяко паве калдърма има своя история за разказване. Където и да се обърнете, ще бъдете изумени от това, което виждате.


Охрид несъмнено ще влезе под кожата ви още от първия миг, когато се потопите в обятията на гладката светло тъмна повърхност на Охридското езеро, докато слънцето ви гали, наблюдавайки хилядите перли, танцуващи около вас, перлите на Северна Македония. Ще се почувствате така, сякаш сте в царство на мечтите. Енергично, а толкова спокойно. Модерно, но толкова автентично и традиционно. Място, където се губиш и се намираш милион пъти и всеки път се чувстваш сякаш за първи път. Търсещите спокойствие ще се пленени от Плаошник, Свети Наум, Канео, Света София, пещерния манастир Свети Еразъм ... и останалите 360 духовни светилища. Всяко от тях крие съкровище, което не можете да намерите никъде.Например Плаошник - манастирът на Св. Климент, посветен на Свети Пантелеймон, свидетелства за живота на християнската църква в Македония от 1 век след Христа. Открити са 500 гробове на монаси, както и други богати находки: позлатени одежди, кръстове, иконостас, мощи. Именно тук се намирала Охридската школа, люлката на славянската писменост, духовност и култура, която се счита за първия славянски университет в света. Следва манастирът Свети Наум - построен на висока скала над самото Охридско езеро, на най-южната му точка. Манастирската църква, посветена на Събора на светите архангели, която в 905 г. е построена от Свети Наум и в нея се намира и гробът на Свети Наум, построен в югоизточната част от нартекса, на същото място като и гроба на Свети Климент.


Една от най-красивите сгради във византийската и македонската архитектура е катедралната църква Света София. Тази катедрална църква е един от най-големите комплекси, съдържащи стенописи от византийското изкуство в Европа от XI век. Стенописите от XI и от XIV век са от изключително значение и намират своето място в всички научни издания. Великолепната припрата датира от 1313/14 година ...

Не напразно в библейската Македония всички пътища водели към Охрид. Магията на този град, напразно ще се опитате да я уловите, а това, което ще преживеете тук, ще остави отпечатък върху вас завинаги. Ще се запитате как е възможно да поставите цялата красота на света на едно място.


Посетете Самуиловата крепост, една от хилядите забележителности на града. Построена от цар Самуил, по времето, когато Охрид е бил център на царството му. Крепостта днес има 18 кули и четири порти. Части от крепостта се простират до езерото и до долния хълм на старата част на Охрид. В старата част на града имало три порти, от които запазена е само Горната порта. По стените му са изградени много камъни с гръцки надписи. Под частично разрушения външен слой на вътрешните стени се виждат хоризонтални тухлени пластове във византийски стил.

Следващ в списъка е античния театър, един от трите в страната и единствен от елинистическия период. Посетете го по време на Охридския летен фестивал, където той се съживява в пълния си блясък, подхранвайки богатите си културни и художествени прояви. На открито, под вълшебното звездно небе, позволете си момент на несравнимо удоволствие. Чували ли сте някога за залива на костите? Това е реконструирано праисторическо наколно селище от 12 до 15 век пред Христа, поставено върху платформа, която се крепи на дървени колове.


Воден музей, в който се намират останките от древно местообитание, база за гмуркане и реконструирани римски крепости. Нека машината на времето в Охрид да ви отведе до къщата на Робевци - един от най-представителните обекти на градската архитектура в Северна Македония, днес археологически и етнологически музей, фонд на вещи притежавани от известната фамилия Робевци и произведения на Охридската резбарска школа.

След като се наситите от изкуството, историята и културата, разпуснете в някой от многото традиционни ресторанти, наслаждавайки се на вкусна охридска пъстърва, печена в пепел Охридска змиорка, гьомлезе, или охридски варен геврек. След това се отправете към пясъчните плажове на Охрид и се насладете на безкрайното синьо, като слушате мелодията на вълните, които разказват една охридска любовна легенда всеки път, когато целуват пясъка. В момента, когато уличните лампи светят а слънцето е скрито зад хоризонта, Охрид се трансформира в жизнен град, където забавлението продължава до първите лъчи на слънцето.


Добавете Охрид към своя списък със задължителни дестинации, защото този, който не е виждал Охрид, не е видял богатството на света!

https://www.macedonia-timeless.com/bug