Има тунели в критично състояние. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който днес заедно с премиера Огнян Герджиков и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, инспектира тунела „Ечемишка” на АМ „Хемус”.
Движението през тунела беше възстановено около 15:30 ч. днес. Той беше затворен на 5 февруари, след като осветително тяло падна върху движеща се кола и уби жена.

Попниколов не уточни кои са опасните тунели, като съобщи, че е възложил изготвянето на анализ на риска за съоръженията, който да му бъде представен до 15 февруари.

Заедно с анализа трябва да бъдат направени и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването на тунелите при ползване при нормални експлоатационни условия.

На въпрос каква е гаранцията, че докато стане ясно кои са опасните тунели и какви мерки ще се приемат за обезопасяването им, няма да се случи нов инцидент, министърът отвърна, че никой не може да каже каква е тя, но се надява на разбирането на ползващите съоръженията.

В отговор на въпрос Попниколов каза, че по магистралите тунелите са ново строителство, така че би трябвало да не са в частта „критични”.

„За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години”, коментира пък служебният премиер Огнян Герджиков, след като инспектира тунела.