Към фолка винаги се гледа негативно и малките грешки на Мария й изиграха лоша шега, твърди Есил Дюран в интервю пред в. "Монитор". Александра, Русина и македонците са фаворитите на бившия член а журито от миналия сезон.
- Есил, каква е оценката ти за кастинга на Music Idol 3? Имаш ли си вече фаворит?

- Певците са много добри, очарована съм. Хубаво е, че в България талантите не свършват. Сигурна съм, че още двадесет да вкарат в шоуто, пак ще има кандидати, чийто потенциал ще остане неоткрит. Разбира се, че имам фаворити. Миналата година гледах да избягвам този въпрос, на за тази това са Александра, Русина и македонците. Страхотни мъжки гласове! Нищо чудно новият айдъл да е сред тях. Освободени са, артистични и поднасят песента с невероятна култура. При нас гласове дал Бог, но именно културата на пеене ни липсва в повечето случаи.

- Липсва ли ти тръпката от журирането?

- Когато си бил веднъж на такова място, няма как да не ти липсва. Радвам се, че не участвам тази година, защото избягнах момента с носталгията по Вили Казасян. Чувствителен човек съм и споменът щеше да ме смаже. Иначе няма как да гледам шоуто като нормален зрител. Вътрешно давам оценки на всеки талант, като мнението ми почти винаги съвпада с това на Дони, понякога и с това на Фънки.

- Как се справя Мария като твоя наследница?

- Каквото и да отговоря, винаги ще се намери някой, който да каже: “Е, хайде сега!” За нейната подготовка и професионален опит, в сравнение с моя и този на Глория, се справя добре. Във фолкпевците хората винаги търсят негативното. Ако направим малък гаф, той се преекспонира в титанична драма. Като направим нещо хубаво обаче, то се премълчава. За пример - преди време четох огромен материал на Явор Дачков за присъствието на фолка в риалити форматите. За две страници моето име и това на Music Idol 2 не бе споменато и веднъж. Честно ти казвам, не знаех да се зарадвам ли или да се чувствам обидена, че са ме пренебрегнали. Нека журналистите бъдат по-обективни. И на Мария това й изигра лоша шега - дребните й грешки се превърнаха в много големи.

- Как се промени животът ти след шоуто миналата година?

- За мен беше страхотен опит и забавление. Правех всичко с много хъс и енергия. Харесвам и двете неща - и да съм на сцена, и да помагам на талантите със съвети. Защо, след като съм извървяла вече този път, след толкова нерви и усилия, да не им спестя няколко години ноу-хау? Най-ярък обаче е споменът от запознанството ми с Вили.

- Гледаш ли “Вип брадър 3”?

- Не ми остава много време, но засичам редовно “Голямата уста” и оттам разбирам какво се случва в Къщата. Благотворителната концепция е страхотна, стига подкрепата й да е искрена. Българите винаги търсим гнилата ябълка в купчината и не искам и аз да звуча така. Жалко ще е обаче колегите ми да са взели космически хонорари, за да помагат на нуждаещи се хора. Ако е така, нека дадат първи пример и дарят тези суми, а не да призовават издържащите се с 250 лв. на месец да пращат есемеси. Всички иначе се държат супер, но комерсиалният момент ме притеснява. Не трябва да прехвърляме топката и на политиците, че звездите вършат работата им в шоу като това.


- На музикалния фронт какво ти предстои?

- Последната песен, която записах, бе “Любов по време на криза”. Не ми хареса само фактът, че уважаваният от мен колега Веселин Маринов реши да прави концерт със същото име. Някак си не е колегиално, но очевидно не е могъл да избяга от актуалната тема. Важното е, че песента се харесва, хумористично намигване е към стагнацията в момента. По-интересното е, че имам нова страст - телевизията. Появи се още миналата година, малко преди старта на Music Idol. Не изключвам за в бъдеще да се занимавам доста сериозно с водене, без, разбира се, да зарязвам кариерата си на изпълнител. /БЛИЦ