Ната Гончар, президент на Асоциацията на диетолозите и здравните треньори (ANKZ), разказва какво да правят вегетарианските спортисти и тези, които са алергични към животински протеини.

Според Института по имунология непоносимостта към определени продукти се наблюдава при 65% от страдащите от алергични заболявания. Алергията към животински протеин най-често се проявява като реакция към млечни продукти и яйца, но има моменти, когато човек не може да яде, включително месо и риба.

Повече от 1,5 милиарда души по света се придържат към вегетарианска диета, а други 5% страдат от непоносимост към лактоза и други животински протеини. Според редица изследвания вегетарианската диета е полезна - намалява риска от развитие на някои видове рак, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване .

Но такава диета има значителен недостатък - липсата на основните източници на протеин (месо, птици, риба, млечни продукти). Животинските протеини са необходими за пълното функциониране на тялото и поддържане на здравето. Ако човек ги откаже поради заболяване или принципи, трябва да се въведе пълна замяна в диетата.

В jenata.blitz.bg ще откриете трите продукта, които не просто заместват животинския протеин, но имат още редица полезни свойства