Прането било проста работа. Да, ама не, защото често се случва да оцветим, да обезцветим и даже по- лошо, да затрием съвсем любима дреха заради неправилното й изпиране.


Тук ще изредим най- честите 9 грешки, които допускаме при пране. Те са:

1. Прекалено висока температура
На 60 градуса е необходимо да се перат само кърпи, пеленки и спално бельо. За всичко останало е по- добре да перете на по- ниска температура. Така дрехите запазват цвета и формата си и по- малко се износват.

2. Пране с петна по дрехите 
Силно замърсените дрехи се накисват предварително, а тези с петна – задължително се напръскват с препарат за петна и се запират. Ако не разполагате с препарат против петна, може да използвате оцет, лимон или сода в комбинация с прах за пране

3. Прекалено много прах за пране и омекотител
Четете внимателно указанията за дозировката им. По- голямото количество прах за пране и омекотител захабява и уврежда дрехите, вместо да ги почисти.

4. Използване на омекотител за всякакви дрехи– това е погрешно. Не използвайте омекотител за спортни дрехи, за дрехи от микрофибър, еластан и спандекс, за да ги запазите красиви по- дълго.

5. Автоматично пране на долно бельо – така бельото по- бързо се разтяга и загубва формата си. Най- добре да го изперете на ръка, но ако все пак не желаете, съблюдавайте тези правила: програмирайте пералната машина за деликатно пране, перете на не повече от 30 градуса, не използвайте центрофуга

6. Използване на избелващи средства при дрехи от еластан, ликра или спандекс
Това поврежда тъканите и те загубват еластичността си.

7. Често пране на джинсови дрехи /дънки/
Колкото и да е странно, но производителите им съветват дънките да се перат не по- често от на всеки 2 месеца. Така не губят цвета си. Но, тук вие решавате.

8. Неправилно сушене на дрехите
Честото сушене със сушилня поврежда тъканите, усложнява гладенето, променя формата им. Деликатните тъкани се сушат задължително в хоризонтално положение, без да се ползва сушилня.

9. Неправилна поддръжка на пералната машина
Винаги оставяйте отворен люка след пране, почиствайте с гъба и кърпа маншона от остатъчната влага, често измивайте контейнера за прах и други препарати, почиствайте филтъра редовно. Поне веднъж месечно пускайте пералнята без дрехи, с прах и оцет за дезинфекция. Поставяйте дрехите в пералнята равномерно, за да се избегнат подскоци и разклащания на машината.