Когато става дума за френска храна, ние обикновено си представяме луксозни бели покривки за хранене и кули с ярки цветни макарони. Но когато френските готвачи са у дома, те приготвят далеч по-непретенциозни, но невероятно вкусни храни. От супа от печен чесън до печени картофи по провансалски, тук са 5 изпитани и истински рецепти, които ще ви пренесат в уютната френска кухня.

Френска супа от печен чесън

8 глави чесън
1 л зеленчуков бульон
1 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. индийско орехче
60 мл зехтин
2 с. л. брашно
60 г фиде
сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Главите чесън се разполовяват и се поставят с разреза надолу в намазана с 30 мл зехтин тава. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор), докато омекнат и станат карамелени – около 30 минути.

След това се скилидките се намачкват с преса за картофи. Останалият зехтин се загрява и в него се запържва брашното.

Сипва се и пюрето от печен чесън. Когато и то се запържи, се налива бульонът.

Овкусява се с мащерката и индийското орехче, сол и бял пипер. Наливат се около 300 мл вода и се готви още около 15 минути на слаб огън.

В супата се слага и начупеното фиде и се оставя на огъня, докато то омекне. Готовата супа се разпределя в купи и по желание се поръсва с наситнен магданоз.

Източник: Thinkstock/Guliver

Рататуй с яйца на фурна

6 яйца
2 червени домата (белени)
2 скилидки чесън
1 оранжева калифорнийска чушка
1 червена калифорнийска чушка
1 жълта калифорнийска чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
1 патладжан
1 тиквичка
1/2 връзка магданоз
1 стрък розмарин
100 мл зехтин
1 с. л. тъмен балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, осолява се и се оставя да се отцеди от горчивата течност.

Чушките се нарязват на кубчета и се запържват в около 20 мл зехтин, като се посоляват. Изваждат се в тенджера.

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в около 20 мл от зехтина, докато омекнат, изваждат се при чушките.

Тиквичката се нарязва на кубчета и също се запържва в 20 мл от зехтина, докато омекне. Изважда се в тенджерата при зеленчуците.

Патладжанът се подсушава, пържи се в останалия зехтин до златисто и се слага в тенджерата.

Добавят се доматите, нарязани на кубчета заедно със семките и всички зеленчуци се овкусяват с наситнен розмарин, балсамов оцет, сол и черен пипер. Готвят се на слаб огън около 20 минути.

След това се прехвърлят в тава. Оформят се „гнезда“, в които се чуква по едно яйце.

Яйцата се посоляват и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 12 минути. Поръсва се с насинен магданоз и се сервира.

Източник: Thinkstock/Guliver

Кайсиев тарт

230 г брашно
120 г краве масло (студено)
50 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
кората от 1 лимонза сметановата смес:
500 г пресни кайсии
100 г кайсиев конфитюр
200 г заквасена сметана
150 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
150 мл животинска сметана
4 яйца

Начин на приготвяне:

В блендер се смесват брашното, пудрата захар, настърганата лимонова кора и бурбонската ванилова захар. Прибавя се маслото и се разбива.

Когато се получат трохи, се добавят и жълтъците и отново се разбива.

С полученото тесто се покрива форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 20 см. Прибира се във фризер, за да стегне тестото.

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се двата вида сметана и ваниловата захар.

Студеното тесто се маже с кайсиевия конфитюр. Отгоре се слагат парченца кайсии и се заливат със сметановата смес.

Сладкишът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Охлажда се и се поднася.

Източник: Thinkstock/Guliver

Френска лучена супа

500 г лук
1 л телешки бульон
50 мл олио
100 г краве масло
100 мл бренди
3–4 филии франзела
40 г сирене “Ементал”
мащерка, индийско орехче, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Олиото и маслото се сгорещяват. Лукът се реже на полумесеци.

Нарязаният лук се прибавя към сгорещената мазнина. Оставя се да къкри около 20 минути, като се разбърква от време на време, докато придобие златистокафяв цвят, след това се отстранява от котлона.

Към карамелизирания лук се изсипват брендито, телешкият бульон и се подправя с прясна мащерка, индийско орехче, сол и пипер. Разбърква се добре. Съдът се покрива и супата се оставя на слаб огън около 30 минути, за да омекне хубаво лукът.

Франзелките се поръсват с настърганото сирене и се запичат в умерена фурна, докато се разтопи сиренето.

Супата се сервира, гарнирана със запечените франзели.

Източник: Thinkstock/Guliver

Печени картофи по провансалски

1,2 кг пресни картофи
1 глава лук
4 скилидки чесън
300 г чери домати
100 г маслини „Каламата“
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 с. л. провансалска подправка
60 мл зехтин „Екстра върджин“
сокът от 1/2 лимон
2 стръка пресен лук
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват добре, разполовяват се и се слагат в тава.

Чесънът се наситнява, чушките и лукът се режат на ивички.

Маслините се почистват от костилките, чери доматите се режат надве, по дължина.

Към картофите се добавят лукът, чесънът, чушките, провансалската подправка, лимоновият сок, зехтинът, сол и черен пипер на вкус, и се разбърква.

Пекат се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Слагат се доматите и маслините и се допича за още 5 минути.

Картофите се сервират с наситнените пресен лук и магданоз.

Източник: bonapeti.bg