Американският ентомолог Уилям Ромозер (William Romoser), който е служител на Университета в Охайо, е убеден, че на снимки от повърхността на Червената планета, направени от роувъра Curiosity, доста ясно са видими следи от незнайни същества, които много приличат на земните членестоноги. 


Изследователите смятат, че става дума за обикновена илюзия, която е предизвикала бурна реакция в техния колега. 

Ромозер сериозно предполага, че на Марс има някакви форми на живот, които приличат на нашите земни членестоноги. Анатомичните им особености са аналогични със земните същества, те също имат крила, черупка и мустаци. 

Внимателно изучавайки снимките, ентомологът е открил на тях структури, изпъкващи на фона на марсианската повърхност. 

При това, според Ромозер, те са се намирали в такива пози, които са характерни предимно за насекомите.  Въодушевен от своята находка, ученият е започнал да търси и други снимки от Марс, на които има подобни феномени. Той е успял, макар че нещата на фотосите приличали по-малко на насекоми. 

Въпреки това, изследователят е убеден, че неговото откритие ще залегне в основата на работата по търсенето на живот на Марс.  

 

Както отбелязва автор на Science Alert, ученият се е сблъскал с обикновена парейдолическа илюзия. когато мозъкът "вижда" познати очертания в случайни детайли, например, лица на хора или облик на животни. 

Най-известният пример за парейдолическа илюзия е "марсианският сфинкс". който се е образувал благодарение на играта на светлината и сенките на снимки с не много добро качество.  

Превод и редакция: БЛИЦ