При тежки пациенти с коронавирус е установено появата на автоантитела, атакуващи имунната система. Ученият Матю Уудраф от Университета Емори (САЩ) говори за това в статия за The Conversation.

Специалистът се позова на проучване, според което появата на автоантитела, способни да взаимодействат с антигените на антитела, е регистрирана при най-тежките пациенти с COVID-19. Woodruff поясни, че те обикновено се разкриват при хора, претърпели някои видове заболявания, като ревматоиден артрит или лупус. Оказа се обаче, че автоантитела, които атакуват човешкото тяло, могат да се появят при пациенти с коронавирус, уточнява bg-voice.com.

Изследователи от Lowance Center анализираха медицинските досиета на 52-ма пациенти в интензивното отделение. Всички участници в проучването не са имали автоимунни заболявания. Оказа се, че при около половината от пациентите с COVID-19 тестовете са положителни за автоантитела. Учените отбелязват, че не знаят колко постоянни и колко дълго антитела от този тип се задържат в тялото.

Проучването съобщава, че все още не е възможно да се направи недвусмислено заключение относно опасностите от автоантитела. Учените предполагат, че самонасочените имунни отговори, свързани с производството на антитела, могат да обяснят появата на тежки симптоми при някои пациенти.

Получените автоантитела на теория могат да бъдат лекувани с лекарства, които се използват за потискане на обострянията на автоимунните заболявания.

През септември учени от университета Рокфелер (САЩ) установиха, че смъртните случаи от коронавирус обикновено са свързани с нарушено функциониране на имунната система.

Около 10 процента от пациентите, изследвани от специалисти в изследването, са разработили автоантитела, които атакуват имунната система.