След малко повече от месец и половина край планетата Земя ще премине обектът 2016 WF9. Характеристиките на тази мистериозна форма са толкова необичайни, че дори НАСА не може със сигурност да се определи какво е том съобщават световните агенции.
Съоръжението, наречено 2016 WF9, било забелязано на 27 ноември миналата година от NEOWISE, системата на НАСА за "лов на комети и астероиди". Учените съобщиха, че обектът е широк около 1 км и се очаква да премине близо до Земята на 25 февруари, отдалечен на "само" 51 милиона километра.

Самият обект е провокирал учените на НАСА, защото не могат със сигурност да определят дали става дума за астероид или комета. Астероидите са най-често от камък или други метали, докато кометите са "позамръзнали". Този обект изглежда мрачно и не отразява светлината, което обикновено означава, че става дума за комета. Въпреки това обаче той няма отличителна опашка, т.е. облак от газове и прах, която се образува зад кометата. Учените от НАСА не могат също така да определят откъде идва 2016 WF9.

Превод и редакция: БЛИЦ