Комитетът по отбрана към британския парламент през ноември 2016 г. подготвил доста интересен и подробен доклад за състоянието и перспективите на надводния британски флот под заглавие Restoring the Fleet: Naval Procurement and the National Shipbuilding Strategy.
Британското министерството на отбраната предприема сериозна програма за обновление на надводния флот на страната. Планира се замяната на наличните 13 фрегати „тип 23” с 8 нови многоцелеви фрегати (General Purpose Frigate) „тип 26” и с 5 нови многоцелеви фрегати „тип 31”.
 

Прави се извод, че флотът е намален до опасни равнища. През 1980 г. флотът имал 13 разрушителя и 53 фрегати, но сега разрушителите са само 6 броя, а фрегатите са едва 13. Правителството обаче счита, че те са достатъчни за изпълнение на поставените задачи. (Русия разполага с 18 разрушителя и 10 фрегати).
 
Интерес представлява отделеното внимание на 6-те разрушители „проект 45”, от които един е превърнат в учебен кораб. От момента на спускане на челния кораб Daring през 2006 г. и последния от серията Duncan (имената на всички започват с буквата D), в проекта са внесени около 50 промени, но въпреки това корабите страдат от различни неизправности, включително сериозни проблеми в главната енергетична установка. Причината са допуснати грешки още на етапа на техническото задание, проектирането и изпитанията. Както БЛИЦ преди дни съобщи, предстои да бъде заменен по един от двата двигателя, като за целта трябва да бъдат огромни отвори. За доработки и ремонта на 6-те кораба са предвидени 289 млн паунда.
 
Превод и редакция: БЛИЦ