Как да разпознаем вирусите? За какво трябва да внимаваме? Как трябва да действаме в домашни условия? На тези и други въпроси отговаря педиатърът д-р Бояна Петкова пред "Дарик":

Вирусна или бактериална инфекция? 

Много е важно да не опитваме да сваляме температурата на детето, ако е до 38 градуса. При наличието на такава, педиатрите много по-добре се ориентират как работи имунната система на детето. 80% от болестите при децата са причинени от вируси. Нормално е децата да боледуват, защото така организмът им изгражда имунитет.

Проф. Сергей Туришчев: С напредването на възрастта храната трябва да се приема като лекарство

Ако бебето е до 3 месеца, трябва да се заведе на лекар при температура над 37 градуса.

Ако е над 6-месечна възраст до – 38 градуса.

Носната секреция? 

Тя предпазва лигавицата от изсушаване. Ако сополът е прозрачен и бистър, детето може да има вирусна инфекция, ако е жълт и зелен – бактериална. Ако наблюдаваме такива, хубаво е да пуснем микробиологично изследване с антибиограма. От там нататък е решение на лекаря как да се продължи с лечението, тъй като всеки пациент е различен. Хубаво е секретът да се пусне, когато сополите не стихнат поне една седмица.

Признак на ангина ли е зачервеното гърло?

Червеното гърло винаги е признак на ангина (била тя бактериална или гнойна). Това не е повод за антибиотик, дори и да е придружена с температура. Изключение прави стрептококовата ангина. Това може да се установи като се направи гърлен секрет или бърз тест за стрептококи.

Какво да правим в домашни условия? 

С или без домашните компреси, които майките са свикнали да практикуват, инфекцията минава еднакво бързо. Колкото по-малко такива компресии се правят, по-добре за детето. Ако детето страда от висока температура повече от 3 дни, e уместно да се пусне пълна кръвна картина с CRP, за да разберем дали заболяването е вирусно или бактериално.

US-експерт изброи 6 неща, които да правите преди лягане, за да се наспите добре

Не затопляйте прекомерно къщата, когато детето е болно. Нормалната температура е между 21 и 23 градуса през деня и 18-19 през нощта.
Без оцет! Той не помага за свалянето на температурата.

Ако правите хладка баня, детето смъква разликата между своята температура и водата, така че няма нужда да е студена, а нормална.

Компресии могат да се правят под мишниците, на сгъвките на колената и ингвиналните гънки, но не ледени чаршафи или белтък (детето може да е алергично към него и по-скоро ще му навредите).

Важно е да кажем, че понякога в желанието си да помогнем, без да искаме по-скоро вредим на децата и е по-добре да не правим нищо, а да наблюдаваме ситуацията, за да я предадем правилно на педиатъра му.