Около 4000 доброволци са се записали като участници в изследване за създаване на ваксина срещу коронавируса в университетската болница в германския град Тюбинген. Това предаде ДПА.

"Това наистина е изключително благоприятна ситуация. Обикновено имаме трудности да наберем достатъчно хора, върху които лекарството да бъде изпитано", каза вчера директорът на проучването Петер Кремзнер.

Клиничното изследване започна в средата на юни в университетската клиника, за да бъде изпробвана поносимостта към разработената от биофармацевтичната компания КюърВак (CureVac) в Тюбинген ваксина.

Оттогава около 50 души са я приели. Според Кремзнер досега не са се появили изненадващи странични ефекти.

"Дотук всичко е много добре", каза Кремзнер и добави, че "проучването не е разкрило никакви сензационни или предизвикващи загриженост находки".

Не всички, които са поискали да бъдат доброволци, ще могат да участват в тестването. Ще бъдат ваксинирани общо 168 души - освен в Тюбинген, в изследователски центрове в Хановер и Мюнхен, както и в Гент, Белгия.

Клиничното изпитание е т.нар. първа фаза. Ако тя е успешна, ще последват проучвания с много повече хора, върху които ваксината ще бъде тествана.

КюърВак работи върху т.нар. иРНК ваксини - иРНК е вид молекула, съдържаща "инструкции" за произвеждане на протеини. Разработваната от КюърВак ваксина съдържа иРНК с указания за изграждане на протеин от коронавируса Sars-CoV-2 (Сарс-КоВ-2).

След ваксинирането човешките клетки образуват този протеин, който организмът разпознава като чужд и привнесен отвън. Затова, за да се защити, организмът образува антитела и други имунни клетки срещу него.