Калифорнийските учени от град Ървайн са изяснили, че огромното количество наночастици, намиращи се в атмосферата, всъщност са спори на гъбички. 

Въпросните спори непосредствено участват в образуването на облаци, а също и са способни да предизвикват у хората алергии и асма, пише изданието Science Alert. 

Още през 2016 година в Оклахома учените в течение на един месец са изследвали намиращите се в атмосферата частици. За анализ е било използвано специално устройство, което улавяло частиците с диаметър 20-50 нанометра и ги задържало на изключително тънка платинена нишка. 

В резултат на изпаренията на молекулите устройството е анализирало отделените газове, изяснявайки по този начин химическия състав на частиците. 

Учените съобщават, че спорите на гъбичките, оказали се в атмосферата, всмукват вода, а след това набъбват и се разкъсват на много малки частици с размер до 40 нанометра.

Това е много по-малко по размер от обикновените клетки, чиито размери са около 1000 нанометра. 

Изключително малките размери на тези частици им помагат много лесно и дълбоко да проникват в белите дробове. Учените са убедени, че алергенността на на тези частици обяснява факта, че някои хора страдат от пристъпи на астма по време на дъжд. 

Според учените, наночастиците играят ролята на ядра, към които се прилепят водни молекули, образувайки по този начин ледените кристали, образуващи на свой ред облаците. 

Превод и редакция: БЛИЦ