Изследователи в САЩ заявиха, че колкото и да се старае човечеството, в бъдеще то няма да може да предотврати изригването на супервулкана в Йелоустоун. До тези изводи са достигнали учените след изследвания, продължили редица години. 


На учените им е известно, че калдерата на Йелоустоун се е образувала в резултат на три катастрофални изригвания, последното от които е станало преди около 630ж 000 години. 

В момента сеизмично опасния район се намира под постоянното наблюдение на геоложката служба на САЩ USGS.

Ученият геолог Джеферсън Хагнердорд смята, че да се предотврати изригването на вулкана е възможно само, ако от него бъде изпомпена цялата му енергия. 

В момента човечеството не разполага с подобни технологии, които биха позволили осъществяването на тази процедура. 

Експертите са убедени, че ако Йелоустоун започне да изригва, то първо на повърхността ще се покажат потоците лава и взрив няма да има, както това е станало преди около 70 000 години.

Всичко, което остава на учените, е да продължат да наблюдават активността на дадената зона. 

Въпреки това, че явни сигнали от вулкана засега няма, експертите се опасяват, че обикновеното наблюдение на сеизмичната зона няма да е достатъчно. 

Необходимо е от рано да се помисли за намаляването на възможните щети от наближаващата катастрофа. 


Учените засега не могат да кажат с точност кога това може да се случи. Според тях, изригването може да започне и след сто години, както и след 100 000. 

Превод и редакция: БЛИЦ