Учените може да разкрият една от най-големите мистерии на вселената, пише британският вестник The Independent. Нов експеримент използва гравитационните вълни: малки нагъвания на тъканта на пространство-времето, за да разбере истината защо вселената се разширява толкова бързо и толкова неочаквано.
Астрономите са открили през 90-те години на миналия век, че галактиките като нашата собствена, Млечния път, много бързо се раздалечават, като освен това скоростта на раздалечаването се ускорява. Те създават теория, според която неизвестна и мистериозна сила, наречена Тъмна енергия, е причината за това поведение. Почти преди век Алберт Айнщайн е използвал подобна концепция в изчисленията си: космологичната константа, но след това я е премахнал. 

Съществува обаче и друга възможност: в междугалактическите разстояние гравитацията може да работи по различен начин. 

Сега учените в Единбургския университет вярват, че са открили как да решат загадката. Те ще измерят скоростта, с която гравитационните вълни преминават през вселената. 

Ако скоростта на вълните е същата като тази на светлината, това ще изключи алтернативните гравитационни теории, включително тази за тъмната енергия. Ако скоростта обаче се различава, теорията на тъмната енергия трябва да бъде преразгледана.