Анонимна майка от Уелс е отчаяна и иска да помогне на сина си, чиято злоупотреба с наркотици го е направила клошар, карайки го да проси по улиците. Тя моли хората, вместо да му дават пари или дрехи, да помагат на благотворителните организации, грижещи се за бездомните, пише в."Метро".
Жената направи една, меко казано, сърцераздирателна изповед, с която едновременно отправя молба към хората.  

"Аз съм майка на 22-годишен бездомник от град Кардиф. Той е наркоман. Без наше знание е започнал да взима дрога на възраст от около 13 години, когато по-големите тийнейджъри му дали канабис. Няма да кажа, че животът му бе съвършен, тъй като нямаше типичен семеен живот, но той определено идваше от любящ дом, макар и да е бил с един родител. Той имаше баби и дядовци, лели и чичовци, които го обичаха. Сега има братовчеди, които дори не е виждал.

Обичаше планинското колоездене, плуването в морето, ходеше на ски ваканции и празници със своите роднини. Нещата се объркаха по време на тийнейджърските години, но той отказа да се консултира и да решим проблема в психиатрична служба. Не искаше да се ангажира с учене или доброволчество. През годините той ми казваше, че ще сложи край на живота си, а на една Коледа ми призна, че взима хероин", споделя тя.

Жената добавя: "Събирах го, когато не можеше да контролира тялото си след прием на екстази, спайс, хероин... Бях в постоянен контакт с моя син, дори когато извършваше престъпления и влезе в затвора. Накрая той спря контакт с мен, стана бездомник и "се дехуманизира". Синът ми и до днес няма да признае, че е наркоман. Той ще се обади на други наркомани за помощ, но няма да приеме, че е един от тях. Той говори за това как някои от тях изглеждат като зомбита, но и той изглежда като зомби".

"Трябваше да се науча да блокирам болката, за да не се тревожа всеки ден. Исках да се уверя, че моят син бездомник ще помъдрее и ще може да се грижи за себе си. Предложих да му платя за рехабилитация (Бог знае как). Предложих да му помогна да му платя 6-месечен наем за квартира, за да се почувства чист, но той отказа всичко това. Купих му дрехите, храна и битови стоки и му дадох пари, за да плаща сметки, когато намери покрив над главата си. Помолих го да ми каже къде се обърка, как мога да направя нещо различно. Той ми се извини заради неприятностите, които имам като майка. Помолих го да спре наркотиците, изпратих му снимки, за да му напомнят за живота, който имаше преди", казва още майката.

"Получих съвет от агенциите за подкрепа на наркотиците да не му давам пари, защото той просто ще си купи наркотици. Направих всичко това и синът ми би предпочел да живее по улиците на Кардиф. ЗАЩО????? Синът ми е наркоман. Пристрастените се нуждаят от техните дози всеки ден и час. Те не могат да мислят в дългосрочен план. Те не могат да се справят с реалността", продължава разказа си жената.

Клетата майка казва още: "Те приемат наркотици, за да се чувстват по-добре. Така че, когато давате на синовете си, поддържате топло за този ден и за следващия. Когато даваш на моя син храна, го храниш за този ден и за следващия. Когато давате пари на сина ми, захранвате наркотичния му навик за този ден и за следващия. Но нищо от това няма да му помогне в дългосрочен план, тъй като нито едно от тях не е дългосрочно решение. Всъщност помагате на сина ми да отговори на краткосрочните му нужди с бързи поправки. Наркотиците вероятно ще убият сина ми."

"Докато мислите, че можете да го спасите от глад или хипотермия, всъщност има по-голяма вероятност той да продължите да употребява наркотици и да умре. Затова ви моля да не му давате дрехи и храна. Дайте ги на организации, които имат работници, които ще продължат да се опитват да се ангажират с него. Наркоманите са брилянтни актьори. Бих искала синът ми да се прибере при мен за Коледа, но докато дрогата е с него, това не е възможно. Моля, позволете на моя син да бъде с мен следващата Коледа, а не в гроба", заключва разказа си жената.

Превод и редакция: БЛИЦ