В Русия, очевидно, искат да клонират древни воини, чиито останки могат да бъдат намерени в скитска могила Тунуг в Тува. Британското издание "Дейли Мейл" е заподозряло в такова желание руските власти въз основа на изявлението на ръководителя на министерство на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Британското издание е обърнало внимание на думите на Шойгу по време на заседание на Настоятелството на Руското географско общество (РГО), на което той е президент.

Говорейки за плановете на учените относно дейностите свързани с могилата в Тува, министърът е отбелязал, че РГО се надява да получи генетичен материал.

„Много добре ще е да намерим органична материя. Смятам, че разбирате какво следва след това - ако не овцата Доли, то може да се направи нещо подобно“, заявил е Шойгу, пояснявайки, че органичната материя може да е запазена в могилата благодарение на това, че тя се намира във вечната зона на студа.

Министърът е казал, че това би било много интересно.

Според мнението на"Дейли Мейл", руските специалисти могат да започнат да клонират воини, както и техните коне, останките от които вече са намерени в могилата.Могилата Тунуг се намира в района на Пий-Хемск в Тува и е част от така наречената Долина на царете. На територията на долината има много "царски" надгробни могили от скитския период, обаче, Тунуг е най-големият и най-древен от скитските паметници от началото - средата на 9 век пр. н. е., които са известни в момента, смятат учените.

Експертите са започнали цялостно проучване на могилата през 2017 г., Руското географско общество вече е организирало три сезона на експедиции до нея. В хода на тях, по-специално, бяха открити следи от ритуални жертвоприношения на коне.

Превод и редакция: БЛИЦ