В миналото хората са вярвали, че има храни, които лекуват и гонят демоните и злите духове. Ето 5 от тези храни:

1. Маково семе

В Древна Гърция маковото семе се е считало за растението на бога на сънищата – Хипнос. Вярвало се е, че то лекува безсънието. Маковото семе се е използвало и против зачеване. Ако в обувката на булка се поставят семена, то се е вярвало, че няма да успее да зачене.

2. Копър

Европейските монарси са вярвали, че копърът има силата да прогонва мъжките демони, които тормозили жените. Копърът е имал своето приложение и при вещерството. Вярвало се е, че чаша от копър с вода може да обърне магия, а закачен стрък пред дома, служи като защита.

3. Ябълки

В ирландския фолклор героите са яли ябълки, за да бъдат млади и здрави. В миналото в Китай хората са си подарявали ябълки в знак на мир. На Балканите, ако мъж  подари ябълка на жена, това означавало, че той иска да се омъжи за нея.

4. Лук

Египтяните свързват лука с вечния живот заради слоеве му и затова погребвали фараоните си с тях. Лук също е открит в различни части на тялото на мумиите, като например гръдния кош и таза.

5. Смокини

Хората в Боливия са вярвали, че лошите духове са се криели в листата на смокините. Считало се е, че ако някой мине под листата му, то той ще се разболее от неизлечима болест.

Източник: "Дарик"