Олимпийската шампионка с ансамбъла ни по художествена гимнастика Мадлен Радуканова събира отпадъците си разделно, с което помага за опазването на природата. Диамантеното ни момиче ще бъде част от кампанията RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“, която ще се проведе от 10 до 14 часа на 4 юни на стадион „Юнак“ (парк „Борисова градина“, между Националния стадион и метростанция „Васил Левски“).

Входът е символичен - 5 пластмасови бутилки.

„Вярвам, че събирайки отпадъците си разделно, аз помагам за по-чиста природа и опазването на околната среда. В моя клуб „Левски-Триадица“ също изхвърляме отпадъците си разделно. Затова и с удоволствие се включвам в инициативите на ЕКОПАК България. Всички ние сме отговорни за опазването на планетата ни. Радващо е, че спортното движение става все по-сериозна част от екологичните инициативи и ги подкрепя. Убедена съм, че ние трябва да даваме личен пример, с който да мотивираме все повече хора към екологичен и здравословен начин на живот“, казва Мадлен.

RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ стартира в 10 часа на 4 юни с Куклен театър за най-малките. В главните роли ще бъдат кофите-чудовища от Театър на приказката, които хапват хартия, метал, пластмаса и стъкло.

Официалното откриване е в 11 часа, след което следват забавни игри с четири нови спорта: хокей с пластмасова бутилка, рециклиращ баскетбол, картонен футбол и тенис с хартиена топка. Тези спортове нямат претенции да са олимпийски, но пък помагат да даваме нов живот на отпадъците и да пазим природата си по-чиста.

За най-добрите рециклиращи спортисти са предвидили много подаръци. Ще има викторини и яки гърмящи и цветни химични и физични експерименти, които ще разкрият тайната на трансформацията на един отпадък в нов продукт, както и работилница „Ценна пластмаса“, от която ще научите нагледно как се случва процеса на рециклирането с помощта на самоделно изработени инсталации.

Всеки посетител на 4 юни ще получи и безплатен билет за Ден 2 на фестивала (11 юни, събота) под надслов ”Виж къде отиват разделно събраните отпадъци“, който ще се проведе в Образователния център за рециклиране и инсталацията за сепариране на пластмаса, хартия и метал на ЕКОПАК България.

ВАЖНО!!! Регистрацията за посещението на втория ден на фестивала (11 юни 2022 г., събота) е задължителна. Местата са ограничени! Желаещите да се регистрират могат да го направят на този линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwiUYdm81DyvQx7iUDRAsGhXwNoacg2siU-t2CAA2PhFFJVg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Само първите 100 регистрирали се ще могат да посетят фестивала в Образователния център за рециклиране и инсталацията за сепариране на пластмаса, хартия и метал на 11 юни.

Събитието е продължение на сътрудничеството на ЕКОПАК България с българския спорт, след като през зимата се проведе кампанията RE-спортувай: Стъкло за кънки, в която се събраха близо 2 тона стъкло. Лице на тази кампания беше трикратната олимпийска медалистка по шорттрек Евгения Раданова. 

ЕКОПАК България е водещата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. Организацията създава и управлява системи за разделно събиране в над 80 общини, използвайки трицветната система от контейнери и е основен доставчик за рециклираща индустрия в страната. През 2020 година организацията е събрала и предала за рециклиране близо 95 000 тона пластмасови, стъклени, метални и хартиени отпадъци от опаковки.