Наближава средата на юни, а това означава, че идва времето да се берат последните лозови листа за сърми. Толерансът от време за качествени листа не е голям – около месец. След средата на юни листата растат по-бавно, остаряват и трудно се набира необходимото количество от около 50 млади листа за едно бурканче.
 

Най-напред следва да се уточни, че не всички листа имат равностойни вкусови качества. Повечето винени сортове (Памид и Карловски мискет) имат по-груб лист, отдолу той е покрит с лек бял мъх. Такъв е например и ранният десертен сорт „Мечта”.
 
„Класика в жанра” са масовите сортове „Суперран болгар” и „Хамбургски мискет”, не им отстъпва и старият сорт за асми „Сензо”.
 
Добрият лист се къса без дръжката, когато достигне дължина към 9-10 см. Като ръководно се спазва правилото за „четвъртия лист” броен откъм върха - дръжката е все още червена, а отгоре той е толкова блестящо зелен, че изглежда като мокър. От един летораст е трудно да се откъснат два качествени листа – горният е малък, долният е остарял. После ще спазите и второто правило „Една сърма – една хапка”.
 
Добре е веднага след откъсване да ги диплите внимателно един върху друг, така ще си спестите после излишен труд да ги подреждате.
 
Набраните листи в купчинки по около 10 броя се оставят на сянка едно денонощие върху хартия, за да завехнат и жилките им да омекнат.
 
Слагат се, както са по 10, сгънати на четири в ниските бурканчета с обикновени капачки „Омния” и се притискат силничко с пръсти, като отдолу е добре да има няколко стръка копър с дръжките. Добавяте и щипка сол. Бурканчето побира около 50 листа. СУПЕР ВАЖНО: варят се само 2-3 минути, иначе бързо се размекват. / БЛИЦ