Навали е малко индийско селце. Известно е като "селото на проститутките": там живеят потомци на кралски куртизанки. В Навали проституцията се предава като занаят от поколение на поколение. Но мнозина жадуват за промяна, пише "Дойче Веле".

Навали е малко село в централната част на Индия. Намира се на осем часа път с автомобил от Бопал, столицата на щата Мадхя Прадеш, наричан сърцето на Индия. В Навали живеят представители на племенната общност банчада, за която се твърди, че са потомци на кралски куртизанки.

Общо тя наброява около 20 000 души, по-голямата част от които са жени, разпръснати из над 120 села в този беден район на страната. В Навали и другите села от района проституцията е наследствено занимание, предавано от едно поколение жени на следващото.

В село Навали няма пътища, нито обществено здравеопазване, думата образование там дълго време е била нещо чуждо. Безработицата е висока, а повечето от мъжете с работа са заети в земеделието. Подобно на всички други населени места в района, Навали страда от изключителна бедност.

Но и тук постепенно нещата се променят: все повече млади момичета обръщат гръб на проституцията и започват да придобиват дигитални умения.


Деца и жени в село Навали

"Има положителна промяна. Момичетата започват да се връщат в училище, те учат и това наистина е промяна. Това, от което имаме нужда сега, е повече работа. Това ни липсва ужасно", казва пред Дойче Веле 18-годишната Разия Байда.

"Тук проституцията има дълга история"
Приятелят ѝ Неха Банчада иска да стане лекар. Той е убеден, че ако всички в селото имат работа, много неща ще се променят към по-добро. "Но за съжаление никой не чува призивите ни", казва момчето.

Миналата година организации, работещи по изпълнение на националния план за електронно управление, са провели обучение по мобилни приложения, дигитален маркетинг и социални медии, в което са участвали жени от района. За промяна на нагласите на местните хора са необходими много усилия, казва за Бхарат Нагар от организацията CSC (Common Services Center).

"В този регион проституцията има дълга история. Хората са подозрителни и трябваше да положим огромни усилия да убедим местния лидер в предимствата на нашата програма", казва Нагар.

Това се потвърждава и от ръководителя на организацията Динеш Тяги, който говори за силна съпротива от страна на местните хора. "Да промениш традициите в един регион, включително традиционните занимания на тези хора, населяващи един от най-бедните региони на Индия, е огромно предизвикателство", казва той.

Надеждата умира последна
Т.нар. наследствена проституция се практикува и в други части на Индия. Манги Бхай, който е в средата на 40-те, обяснява причините за традиционното практикуване на търговията с плът. "След като няма друга работа, какво може да прави човек? Притиснати от бедността, на хората им се налага да вършат и това. Това е основната причина", казва той.

Но алтернативи определено има. Откакто е стартирала програмата за дигитално обучение, много млади хора в района придобиват нови знания.

Млади жени от Навали
Млади жени от Навали

"Аз лично се научих да работя с шевна машина. Хората от CSC проведоха тук 10-дневен курс и аз научих много нови неща. Ако тази програма продължи, смятам и аз да продължа обучението си", казва Рену Бачада, млада жена от Навали.

Протягайки ръка за помощ на жените, изглежда, че дигиталната кампания е направила крачка в правилната посока. Все още е твърде рано да се каже дали дигиталната грамотност може да помогне за поведенчески и социални промени и да премахне проституцията напълно. Но началото е поставено и мнозина искат да се възползват от възможността. А ентусиазмът, който се забелязва сред младите момичета, дава надежда.