Изправеният пред съда за убийството на двамата си родители бивш полицай Венцеслав Караджов не губи доброто си настроение, често се усмихва и ръси бисери. Демонстрира завидно състояние на духа и обяснява това с факта, че обвинението срещу него няма нищо общо с действителността и целият процес е пълен фарс. Затова не възразява и да бъде сниман. „Невинен човек не се притеснява от нищо. А и аз съм по-сниман от Ален Делон!” Или: "Как съм го извършил това убийство, като по дрехите ми няма следи от барут? Гол по бански ли съм бил? Или съм убиец нудист?”. Това са част от репликите, които го правят доста нетипичен подсъдим. Делото срещу него стартира преди десетина дни и още е рано да се прецени ще се окаже ли основателен ироничният му подход, пише "Марица".  


74-годишният Цветан Караджов и съпругата му Божура (69) бяха открити мъртви в дома им на улица „София” 68-а в кв. „Смирненски”  на 17 май 2016 г. Според прокуратурата те са били застреляни на 15 май от сина им Венцеслав Караджов, с когото от години се разправяли за въпросния имот. Дворът там е 755 квадрата и в него са изградени две къщи - първата е на един етаж и в нея живеели Цветан и Божура. Другата е двуетажна и била обитавана от Венцеслав, съпругата му Каля и сина им Алекс. Бившият вече полицай настоявал родителите му да му прехвърлят целия имот, но те отказвали. Това обтегнало отношенията им дотам, че Венцеслав, Каля и Алекс да се изнесат в апартамент на тъщата на ул. „Йордан Гавазов”. Кучето им обаче останало в семейния двор, семейството държало в гараж там и колата си „Ситроен Берлинго” и нямало как синът и родителите да не се виждат съвсем. Караниците за имота продължили, Венцеслав завел и дело срещу майка си и баща си. Междувременно развил навика да снима с телефона си клипове от техните разправии и след това да ги складира в компютъра си в папка, озаглавена „Гадовете”. 

Караджов не отрича лошите отношения помежду им, но е категоричен, че не ги е убил. Прокуратурата обаче твърди, че броени дни преди фаталната дата Караджов разбрал, че е загубил делото за имота на всички инстанции, и тогава решил да убие родителите си. Започнал да разглежда руски сайтове за безшумни убийства от типа на отравянията, ала не се спрял на подобен вариант. Затова решил да ги застреля и  си купил нов пистолет, макар да имал вече три.  

Вечерта на 15 май м. г. двамата с Каля пътували със ситроена към гаража на ул. „София” 68-а. По пътя Венцеслав слязъл, а Каля прибрала колата. Последвалите действия прокуратурата описва така: Венцеслав се промъкнал в двора на семейния имот отзад, за да не го засекат камерите. Приближил се до къщата на родителите си и тъй като знаел, че баща му обича да си пийва, преценил, че по това време той вече ще е със забавени реакции и едва ли ще може бързо да извика полиция. Затова решил да стреля първо по майка си. Произвел първия изстрел през прозореца, баща му тръгнал към входната врата, за да провери какво се случва, Венцеслав счупил стъклото и стрелял и по него. След това влязъл в къщата и се прицелил отново и по двамата, този път от упор. Изстрелите по майка му били общо 5, а по баща му - 3. После избягал, изхвърлил оръжието и дрехите и ръкавиците си. Съседка открила мъртвите му родители два дни по-късно.

Докато Стефани Черешарова четеше обвинителния акт, Венцеслав Караджов реши да поседне и се наложи да му се обяснява, че е длъжен да стои прав. Той се изправи и започна да гледа отблизо обвинителката, подсмихвайки се демонстративно. Черешарова прекъсна четенето и обясни, че ще го изчака да се насмее. Съдия Михаела Добрева го заплаши с глоба.  

Неизвестните по това дело са много. Преки свидетели на случилото се няма. Оръжието на престъплението не е открито. Това накара адвокат Зоя Тошкова да попита иронично в съдебната зала как така прокуратурата твърди, че оръжието е било със заглушител, след като не е намерено. Прокуратурата обяснява, че Караджов е бил обсебен от идеята да убие родителите си. Адвокатката му пък цитира съдебна експертиза, според която той няма обсесии. А в обвинителния акт се казва, че преди години той е бил освобождаван от МВР заради психологическа непригодност. След това обаче е спечелил конкурс и отново е станал полицай. 

Съдебното следствие трябва да даде отговор на всички тези въпроси. Най-тежкото наказание, което Караджов може да получи, ако бъде признат за виновен, е доживотен затвор без замяна.

Избрани реплики: Методите на разследване са от времето на Флинтстоун 

"Методите на разследване са от времето на Фред Флинтстоун и с тях ще посрещна и 60-годишнината си в ареста", каза 46-годишният Венцеслав Караджов при един от многобройните си опити да излезе на свобода. 

 "Аз може да съм имал Богиня, може да съм имал Нимфа и Русалка, какво общо има това. Тук се рови в личния ми живот още от детската градина", коментира той твърденията, че е имал любовница на име Богиня.  

"Обвиненията срещу мен са пълен талаш, казвам ви го като полицай", гласи друго изявление на Караджов в съдебната зала.

Ще влезе ли делото в учебниците по право

Ще влезе ли делото срещу обвинения в убийството на двамата си родители бивш полицай Венцеслав Караджов в учебниците по право? Отговор „да” на този въпрос дават и обвинението, и защитата, ала мотивите, разбира се, са различни. „Това дело ще влезе в учебниците като негативен пример как се шиканира един процес, как се отлага и бави”, заяви на старта на процеса прокурорът Стефани Черешарова. „Целият процес ще стане азбучник, по който бъдещите юристи ще учат, но заради лъжите на прокуратурата”, репликира я адвокатката на Караджов Зоя Тошкова. 

Повод за изказването на Черешарова беше искането на Тошкова обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата както заради противоречия в него, така и защото Караджов и защитата му не са успели да се запознаят с материалите по делото. „Имали са на разположение 12 дни, но в 5 от тях обвиняемият Караджов е чел само том втори. Това е злоупотреба с права”, атакува Черешарова. В отговор Караджов скочи, че не му е „удоволствие да стои в ареста да бламира делото”.