Районен съд – Пловдив призна бившия полицай Иван Иванов и сина му Константин за виновни в това, че в периода от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. в Пловдив са отглеждали и тренирали животни за боеве - 50 питбула в различни възрасти. Иван Иванов получи условна присъда от 2 години с четири години изпитателен срок. Синът Константин получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок. И двамата ще платят парични глоби в размер от по 2 хиляди лева.
Припомняме, че в район „Северен“ в Пловдив след оплакване на граждани ченгетата откриха хале, в което имаше изградена арена. За боевете са залагани сериозни суми, от които са печелили бащата и сина. Хора от цялата страна са идвали за кървавите битки, някои са водили и своите питбули.
 
По време на процеса обвиняемите сърцераздерателно разказваха как са обичали животните и ги гледали само за удоволствие, но не казаха защо ранените тежко кучета са били изхвърляни в паркове и градинки да агонизират, докато умрат. Всички питбули бяха закарани в Зооветеринарния комплекс, където се намират и сега.
 
Съдът реши, че отнема животните от стопаните им в полза на държавата. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен  съд – Пловдив.
    
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ