Севернокорейската централна телевизия показа изстрелването на две балистични ракети KN-23 от влак. Видеото означава, че КНДР е усвоила технология, която досега е била достъпна само за Съветския съюз (САЩ се отказаха от разработването на „ракетни влакове“ поради високата цена и сложността на проекта).

Вярно е, че севернокорейската армия все още не е овладяла изстрелването по тъй наречения минометен старт, поради което пусковата установка, маскирана като товарен вагон, открива не само покрива, но и страничните стени на вагона, давайки пътища за изтичане на изгорелите газове на ракетата.

В "ракетния влак" няма и устройство, които да отклоняват настрани проводниците на електрическата мрежа. Въпреки това експертите смятат, че това е очевиден пробив, обещаващ много проблеми на противниците на Ким Чен-ун.

Първо, към известните на САЩ зони за позициониране на ракети на Северна Корея, вече са добавени 6000 километра железопътни линии. Ракетна база вече може да бъде всеки завод или склад с железопътна линия за достъп.

Всеки товарен влак се превръща в фалшива мишена и ако на КНДР бъде нанесен превантивен удар, ще е необходимо да се унищожат и всички дизелови локомотиви (както и парни локомотиви, съхранявани в резерв).

Второ, по-голямата част от територията на страната е покрита с планини и в скалистите тунели „ракетният влак“ не може да се види нито от самолет, нито от спътник, а населението на КНДР изключително неохотно си сътрудничи с чуждестранните разузнавателни служби. Като цяло има всички предимства на съветския БЖРК „Молодец“, който обаче е направен на по-високо технологично ниво и въоръжен с междуконтинентални балистични ракети.

KN-23 е балистична ракета с малък обсег (аналог на руската Toчка), способна да достави ядрена бойна глава до повечето цели в Южна Корея - включително и до американската военна база в Пихентек.

През 2019 г. Пхенян отчете три успешни ракетни изпитания. Съгласно данни от отворени източници, обхватът на полета му е 400 километра, а полезният му товар е 500 кг. Външно ракетата наподобява боеприпасите на руския ОТРК „Искандер“, но технически много се различава от нея.