В скорошна статия професор Елио Кирога от Universidad Atlántico-Medio в Испания очерта тревожните перспективи, пред които можем да се изправим в търсенето на извънземни цивилизации.

Проучването предполага съществуването на така наречените „светове на рибни купи“ – планети, на които напреднали извънземни видове може да са хванати в капан, без да могат да напуснат световете си или да комуникират с други. Статията е публикувана в British Interplanetary Society.

Най-простият сценарий „свят в аквариум“ се случва на планети с изключително висока гравитация. Напускането на такава планета изисква огромно количество енергия, което прави пътуването в космоса почти невъзможно. Това не само възпрепятства физическото изследване, но също така ограничава технологичния прогрес, тъй като тези цивилизации не са в състояние да развият комуникации или технологии за космическо наблюдение.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Друг потенциален „свят на купа“ са океанските планети, където по-голямата част от повърхността е покрита с вода или течен метан. В такива среди електрическите сигнали се разпадат бързо, което прави комуникацията на дълги разстояния непрактична. 

Дори ако тези извънземни са развили сложни цивилизации, те може да не почувстват необходимостта от разработване на комуникационни технологии.

Кирога също така разглежда други потенциални „светове на рибни купи“:

Двойни звездни системи: Планетите, обикалящи около двойни звезди, могат да бъдат постоянно изложени на дневна светлина, което възпрепятства наблюдението на звездите и потиска желанието за изследване на космоса.

Облачни планети: Планетите, които са постоянно покрити от гъсти облаци, могат да блокират видимостта на космоса, което води до подобни ефекти.

Тези сценарии за „светове на купи“ могат да променят начина, по който мислим за извънземния живот и търсенето му. Ако такива планети съществуват, тогава те може да съдържат високо развити цивилизации, които никога няма да открием поради гореспоменатите ограничения.

Тази хипотеза служи и като напомняне, че Вселената може да е много по-разнообразна и мистериозна, отколкото си представяме.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук