Най-големият IT гигант - компанията Microsoft, привлича вниманието на потребители от цял ​​свят с иновативните си продукти, но този път новото ѝ предложение повдига сериозни въпроси и тревожи мнозина. Това съобщава naturalnews.com.

Неочаквано и без знанието на много потребители Microsoft започна да пуска вграден софтуер за изкуствен интелект (AI) на компютри, работещи с операционната система Windows 11.

Според представители на компанията включването на AI в операционната система има за цел да подобри използваемостта и скоростта на новата версия на Windows. Но какво се крие зад това на пръв поглед благородно намерение?

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

Експертите от ИТ индустрията вече обърнаха внимание на потенциалните опасности, свързани с интегрирането на изкуствен интелект в Windows 11.

Софтуерът, въпреки че има определени възможности, може да създаде реални заплахи за поверителността на потребителите.

Според експерти въвеждането на AI в Windows 11 може да доведе до потенциални намеси в поверителността на потребителите. 

Как? 

AI софтуерът, работещ във фонов режим, ще може да събира и анализира различни данни за потребителя, включително неговите предпочитания, навици, посетени уебсайтове и дори съдържанието на кореспонденцията. 

Това отваря възможности за неконтролирано събиране на информация, която може да се използва за различни цели.

Заслужава обаче да се отбележи, че Microsoft настоява, че всички събрани данни ще бъдат анонимни и използвани само за подобряване на потребителското изживяване. 

В същото време много потребители изразяват загриженост относно поверителността на личните им данни и възможността за злоупотреба с тях.

Трябва да се отбележи, че Microsoft не е първата компания, която внедрява изкуствен интелект в своите продукти и услуги. Но мащабът и въздействието, което Microsoft има върху потребителите по целия свят, правят това действие толкова специално.

Ситуацията повдига много въпроси и изисква сериозно обсъждане от страна на потребителската общност и експертите в областта на информационната сигурност. 

Може би важна стъпка в разрешаването на този проблем ще бъде по-прозрачна политика от страна на Microsoft, гарантираща сигурността и поверителността на личните данни на потребителите.

Едно нещо е сигурно: въвеждането на изкуствен интелект в операционната система Windows 11 е повод за съмнения и се нуждае от повече внимание.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук