Родителите ни поставят в невъзможна задача - да запазим живота на 100% от децата и да има изцяло присъствено обучение. Това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

"Правим всичко за максимално училищно присъствие", категоричен бе служебният министър. 

"При първи признаци на зараза при децата ще се правят тестове и ще се карантинира при необходимост. Тестове ще се осигуряват за учениците със симптоми. Няма смисъл да се тестват 5-10% от децата в едно училище - или всички или само за симптоматичните", разкри Денков. 

Ясно е защо по-големите ученици ще излизат по-често в дигитално обучение - те могат по-добре да се организират, смята образователният министър.

По-добре да има организация на класовете. Вариант е половина ученици да са в клас, другата у дома в червените зони по зараза.

"Как да кажем, че всички училища ще обучават присъствено, а след това да починат няколко деца или учители", попита образователният министър.

Маските спират разпространението на вируса. Децата в детските градини ще бъдат без маски - само тези от тях, които са в предучилищна група, допълни Николай Денков.

А септември и 6-годишните деца ще започнат градина и училище с маски - в момента те са най-мощното средство в закрити помещения Те не се изискват в отворени пространства, но трябва да са на разстояния.