Безплатните ученически лагери вече стартираха, съобщава „Телеграф“. Те се финансират по националната програма на МОН „Отново заедно“. По нея държавата плаща за шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. за дете или придружаващ педагог.

От одобряването на програмата до 16 юни са кандидатствали и одобрени 258 училища, сочат данни на просветното министерство, предоставени за вестника. От възможността за безплатен шестдневен лагер до този момент се възползват 6659 ученици, водени от 715 ръководители. По-голяма част от школата са избрали морски дестинации - Обзор, Слънчев бряг, Албена, Китен и др. Останалите пък са се насочили към планински курорти - Банско, Боровец. Пампорово. Техните заявки се одобрят по реда на подаването им. 

Критерии

Сред първите заминали е групата на столичното 121 СУ „Георги Измирлиев“, която отпътува за Приморско почти веднага след края на учебната година - на 18 юни. В нея са включени 48 деца и шестима ръководители, защото толкова е максимумът спрямо заложените от МОН критерии. Желание да пътуват обаче са заявили над 100 деца, затова и училището е въвело допълнителни критерии, обясни пред „Телеграф“ директорката Галина Тенева. Първо са сложили възрастова рамка - малчугани от 3-ти до 6-и клас. Те обаче също били повече и затова решили да наградят най-активните ученици и на лагер са заминали участвалите в извънкласни дейности и изложби, както и тези, които са помагали за организирането на 50-годишния юбилей. 

Програма

Освен да ходят на плаж и да има физзарядка всяка сутрин, програмата на хлапетата е изпълнена с интересни преживявания. За тях ще бъде организиран лагерен огън и песни около него, творческа работилница, конкурси за най-красив пясъчен замък и млад скаут, курс по първа помощ, майсторски клас по народни танци, миниспартакиада на стадиона. Децата ще посетят и различи забележителности - музея в Приморско, музея на солта в Поморие, Поморийския манастир „Свети Георги“, Несебър, както и разходка с корабче в Созопол. Директорката сподели, че ще кандидатстват и на втория етап, който стартира на 1 юли, за да могат да отидат и останалите желаещи. В него всички училища могат да се включат с допълнителен брой летуващи, но не повече от максималния брой за двата етапа на програмата - 165 участници.