Родители се оплакват от системен тормоз към децата си от страна на второкласник в 90 СУ в столичния квартал „Люлин“, предава бТВ. 

Срещу детето има редица оплаквания и жалби. Сигналите са стигнали до Министерския съвет, Министерство на образованието, омбудсмана, СДВР и други институциите. Посочени са множество примери за физическа и вербална агресия от страна на детето.

„Моето дете нееднократно в последната година и половина се връща с различен вид травми. Когато аз сее връщам от работа след 16-часова смяна и ми се казва, че вместо да си отпразнува медала по математика, трябва да ходим в болница, защото му е стъпено върху лицето. Това вече е извън рамките на нормалното“, каза Георги Петков, родител на потърпевшо дете

Родителите са прибегнали до това да спрат детето си от учебни занятия.

„Моето дете е пострадало с ежедневни обиди. Бива плюто, псувано, За момента все още не е имало физически посегателства срещу него, но не се знае какво ще се случи утре. Говорим за ученик от втори клас. Ние сме изключително притеснени за физическото и психическото здраве на нашите деца“

„Решихме да спрем нашия син опит учебни занятия днес. При него психическите и емоционалните вреди са много сериозни. Често е разстроен. Споделял ми е неведнъж, че не иска да ходи на училище. Конкретният ученик посяга на неговите вещи, бърка му в раницата., По време на обяд си взима без да пита и го оставя гладен.

Рита го, плюе го. Това е системен тормоз. Бяха организирани срещи с ръководството на училището. На срещата ние се опитахме да убедим  родителите ,че полагаме огромни усилия, за да може тяхното дете да се адаптира, но трябва да получим подкрепа от тях.

Имаше отказ детето им да бъде обследвано от специалисти. Те категорично заявиха, че няма да преместят детето си в друго училище, защото това вече е правено. По информацията, която имаме е преместено от друго училище заради подобни проблеми – агресия, нецензурен език“

По думите й са използван иредица инструменти за приобщаващо образование, но не са дали резултат, а нещата са се задълбочили. Затова родителите решават да обърнат към институциите.

„Това са два проблема. Единият е свързан с това дете и със семейството, което ни съдейства. Полагаме огромни усилия една година вече. Напрвили сме две малки стъпки – детето вече ходи на психолог, а семейството ще започне семейни консултации.

Третото е, че детето вече е преминало през психологическа и всякаква консултация. Вторият важен проблем е осигуряването на безопасна среда на всички деца в класа. Детето не може да бъде изключено, нито наказано, нито изгонено от час.

Всичко това важи за от 5ти клас нагоре., За децата от начален етап това е невъзможно“, каза Емилия Иванов, директор на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Марин“.

„Стъпкктие са съобразени със закона. Допълнителна работа с детето и работа с психолога. Това са консултации и задължителен график по определени теми ,свързан ис преодоляване на агресивното поведение, умението на детето да се приобщи към класа и да се съобразява с правилата в училище .

Работата е много трудна и няма как промяната да бъде забелязана в кратки срокове“, обясни Таня Танова, зам-дир., по приобщаващото образование в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Марин“

18 родители са създали подписка, с която искат да създадат цял нов клас и да преместят децата си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук