Много хора се очаква да тръгнат тази сутрин към връх Околчица, за да се включат в традиционното поклонение в памет на големия революционер и поет
Отбелязваме днес 140 години от подвига на Христо Ботев и почитаме загиналите за свободата на България с различни инициативи в цялата страна.
Честванията започнаха още снощи във Враца, където имаше тържествена заря-проверка, съобщава БНТ.

Денят на Ботев ще бъде честват с различни мероприятия в цялата страна.

Много хора се очаква да тръгнат тази сутрин към връх Околчица, за да се включат в традиционното поклонение в памет на големия революционер и поет. Точно в 12 часа на  обяд сирените в цялата страна ще дадат знак на шофьорите и пешеходците да спрат на място за едноминутно мълчание в знак на почит на Христо Ботев и за всички загинали за свободата на България.

Тържествена заря-проверка ще има и тази вечер в Казанлък и Хасково.

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година. 
Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум.И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин или е бил предаден от свои.

На днешния ден отдаваме почит към паметта на Ботев и всички, загинали за свободата на родината. По традиция ще се проведе поклонение на връх Околчица. Чествания ще има и в родния му град Калофер. В столицата преди обяд ще се състои тържествена церемония в Борисовата градина, пред паметника на Христо Ботев. Участие ще вземат актьорът Мариус Донкин и вокален ансамбъл "България". В цялата страна се готвят различни прояви, с които ще бъде отдадена почит към паметта на Христо Ботев.