Поне 15 000 поклоници от двете страни на Балкана се събраха в троянското с. Орешак днес за храмовия празник на местния манастир "Успение на Пресвета Богородица". Подобно стълпотворение не се помни от последните 17-18 лета според кореспондента на Агенция БЛИЦ.
Сам патриарх Максим водеше Светата литургия. В празничната служба помощници на 93-годишния първосвещеник бяха Русенският митрополит Неофит, главният секретар на Св. синод Стобийският епископ Наум, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарха, игуменът на обителта Деволски епископ Теодосий и близо половин дузина семинаристи, майстори в т.нар. ирмологическо пеене.

Според статистици поне 7 000 миряни са се записали срещу такса 0,20 лв. да им се чете за здраве в Троянския манастир днес. Други 2 000 платили по лев, за да ги споменават с добро целогодишно. Дядо Неофит, който водеше литийното шествие с чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица, осветил близо тон вода, а невръстно дете едва не бе стъпкано от мераклии да напълнят съдове с благодатната и целебна течност. /БЛИЦ