18 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, наложи Шуменският окръжен съд (ШОС) на 67-годишния Тодор Тодоров – Гълъба. Той бе признат за виновен в това, че на 29 април 1997 г. умишлено умъртвил свещеника на с. Мировци, община Нови пазар Стефан Каменов.
Темида наложи на Гълъба още 4 години затвор за незаконно притежание на огнестрелно оръжие, като обедини двете присъди и постанови по-високата. Тодоров ще трябва да заплати на дъщерята на мировския поп 20 хил. лв. кръвнина, както и разноските по делото, които са в размер на 2 587 лв. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд. Адвокатът на Гълъба Николай Трошев, който настояваше за оправдателна присъда по обвинението за умишлено убийство, заявява пред ШУМ.БГ, че със сигурност ще обжалва решението на съда. Вчера, по време на пледоариите, наблюдаващият прокурор по делото Ася Петрова поиска от съда 20 години затвор за Тодор Тодоров. Гражданският иск пък бе за 40 хил. лв., за нанесени неимуществени вреди. 
През 2005 г. ШОС осъди Гълъба за умишлено убийство, но Варненският апелативен съд върна делото поради допуснати процесуални нарушения. Първоначално обвиняем беше и 48-годишният Александър Гочев - Тиквата. През лятото на м.г. той се удави при риболов в Дуранкулашкото езеро и процесът продължи единствено срещу Тодоров. Гочев твърдеше, че двамата отишли в дома на Каменов, за да го оберат. Според показанията му Гълъба заблъскал дядо Стефан и после го застрелял с два куршума в главата. По-късно заплашил Александър, че ако не си мълчи ще убие и него. По време на съдебния процес Тодор Тодоров отрече всичко това и заяви, че цяла нощ бил по шуменските кръчми. /БЛИЦ