Честваме днес националния празник на България – 3 март. Навършват се 131 години от Освобождението ни от турско робство.
В 11.00 пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще бъде издигнато националното знаме. В церемонията ще участват президентът Георги Първанов и председателят на парламента Георги Пирински.
131-годишнината от Освобождението на България ще бъде отбелязана и с тържествен митинг на площада под връх Шипка. Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски воини ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. След митинга ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на свободата на Шипка.
В 18.30 часа на площад “Народно събрание” държавният глава ще участва и в тържествената заря-проверка по повод националния празник. По-късно в Националния исторически музей в резиденция “Бояна” държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод националния празник.
Министърът на държавната администрация Николай Василев ще присъства на официалното издигане на знамената на България и Европейския съюз на ГКПП Капитан Андреево. Флаговете ще бъдат издигнати на нови пилони с височина 42 метра. Всяко от знамената е с дължина 15 и ширина 9 метра.
Пилоните на пункта Капитан Андреево са с рекордна за България височина. Такива, по инициатива на Министерството на държавната администрация, се изграждат и на пунктовете Лесово, Гюешево, Кулата и Калотина.
С военни почести и тържествен ритуал ще бъде издигнат и националният трикольор пред сградата на общината в Плевен. След това ще бъдат поднесени цветя на признателност през храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец", който съхранява костите на загиналите в битката за града войни от освободителната коалиция.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано на 12 км от Цариград, днес Йешилкьой, представителите на Русия и Турция подписват мирния договор, който слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). 
Великите сили не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите. Няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.
От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник. /БЛИЦ