Пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните изпрати до всички медии в България успокоително писмо, с което гарантира, че не са установили нередности в произхода и приготвянето на хляб в една от големите хранителни вериги у нас, съобщава "Флагман".

Това стана два часа след като хранителни експерти изказаха съмнение, че прясно изпеченият хляб в големите вериги магизини всъщност се прави от брашно, внесено от Китай. 

На въпрос, изпратен до БАБХ по Закона за достъп до обществена информация преди седмица, това бе отговорът, който ние публикувахме днес.

Ето какво се казва в разпространеното от БАБХ становище, според което излиза, че въпросната верига не ползва заготовки от Китай.

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши проверка в складовата база на цитираната търговска верига. Инспекторите на агенцията извършиха проследяване на готовия гляб и заготовките на хлебни изделия, които веригата предлага в обектите си.

Веригата получава готов хляб единствено от български производители, а хлебните заготовки на някои артикули са с произход ЕС. Проверени са съпровождащите документи и етикетирането на продуктите. Те са в съответствие с действащото законодателство.

Не са констатирани хлебни продукти и заготовки с произход Китай.

От БАБХ препоръчват медиите да търсят за мнение и неправителствените сдружения на производителите на хляб у нас.