Изследвания, които са направени в Германия показват, че гуменото сабо съдържа страшно голям брой канцерогенни вещества, които могат да поставят този, който ги носи в риск от развитие на рак. За това изследване, 10 чифта от този вид сабо са взети от реномирани фирми и са тествани в лабораторията. 

Изследователите са наистина изненадани да разберете, че полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) са присъствали в 6 от 10-те изследвани проби. ПАВ са силно канцерогенни материали, които, ако се абсорбират могат да предизвикат мутации в клетките. Те са изключително опасни при вдишване, а също могат да се абсорбират през кожата. Черното сабо е с особено високи стойности на тези канцерогени.

В 7 от 10 двойки на тестваните бяха намерени както разтворители, така и тежки метали. Тези токсични вещества се абсорбират в организма през кожата, така че, ако все пак искате да носите тези причиняващи рак сандали, не забравяйте да си сложите чорапи на краката. Изследването показва, че първоначалните модели на Crocs не съдържат ПАВ, но те са имали най-малко 4 алергични разтворители.

Източник: За жената