За Слави Трифонов гласуваха толкова хора, защото получи мандат да свали Борисов. Това не са хора, които са от неговите. Спадът при него идва от спада на хората, които са му дали мандата. Но трайни слависти има, ще ги видим на следващите избори, коментира в "Карай направо" по Нова телевизия социологът Андрей Райчев. 

„В страната има нова ситуация. Преди моделът беше полярен. Сега такъв няма. Петков и Василев имат електорат с размити граници. Те взимат от другите. ГЕРБ пък има твърди граници – 600 хиляди души, което е и най-голямата група в България.

Двамата харвардци въведоха нов елемент – само позитивно и контрол. ГЕРБ трябва да се научи да се държи коалиционно. Те са стабилни. БСП винаги са били отделни и имат 200-300 хил. постоянни избиратели.

Избирателната активност може да отиде на 3,5 млн. От нея би трябвало да печелят новите, които излизат на сцената”, прогнозира социологът.

По думите му е станало ясно, че проектът на Кирил Петков и Асен Василев не е президентска партия.

„Надявам се в новото НС никой да не вкарва червени разделителни линии. Ако не стане, ще гледаме цирк”, каза още Райчев.
Той прогнозира, че партиите на промяната плюс Слави Трифонов ще направят временно правителство. „ГЕРБ и Трифонов не си ги представям в коалиция. ГЕРБ има да плати 12-те години на власт”, уточни той.

Що се отнася до развоя на президентските избори, Райчев заяви, че според него не само социолозите са убедени, че той побеждава. „Противниците му са толкова сигурни, че ще победи, че никой не се записва да играе с него.

„Не виждам логика народът да го сменя”, коментира още той.