Недопустимо е РСК МиГ да разчита данните от черната кутия на катастрофиралия МиГ29 – компанията е извършител на ремонта на самолета и ако е имало неизправност, може да укрие тази информация.

Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с решението на българските власти кутията да бъде предадена на руската страна.

От организацията напомнят, че Русия официално обяви България за свой стратегически враг като член на НАТО, и питат може ли да се поверява чувствителна информация на държава, която се е самообявила за вражеска.

Ето пълния текст на обръщението:

Къде ви е офицерската чест, „натовски“ генерали?
Няма такъв цирк!

Сутринта министърът говори пред БНТ, че ще се търси съдействие от Украйна и ще искат от производителя на тази „черна кутия“, който е завод от Украйна, да им доставят нов оригинален лентов кабел, за да извлекат информацията, защото този в кутията бил повреден.

А точно на този Миг-29 тя била производство на Украйна. 20 минути по-късно същият министър заяви по телефона за Нова ТВ, че ще изпратят цялата „черна кутия“ в Украйна, за да може производителят да разчете записите.

Сега командирът на авиобазата генерал Русев твърди, че ще се обърнат за помощ към руснаците.

КОЙ СЕ УПЛАШИ ОТ ТОВА, ЧЕ УКРАЙНА, А НЕ РУСИЯ ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО?

Може ли да се вярва на Русия за тази задача, след като Русия е обявила България като член на НАТО, за свой стратегически враг?
Украйна е партньорска на НАТО държава, а Русия е агресор в Украйна и заграби територии на Украйна, носейки смърт и разруха за десетки хиляди мирни граждани.

КОЙ нареди? пРезидента или подчинените му лично премиер и министър на отбраната? Или Кремъл и Петата колона на Русия в България задействаха цялата верига от зависимости и подчинения в България?

Отговорите оставяме на вас.

За нас е ясно, че маските вече паднаха и с всеки ден става все по-видима за по-голямата част от българското общество грозната истина за пленената от Русия българска държава и в частност Българската армия.

За какъв суверинитет, за каква национална сигурност можем да говорим, когато сме превзети отвътре?! Без бой.

Срам!