Градската тоалетна в Банско е единствената в страната с климатици, похвали се пред "24 часа" кметската управа. След като с години нужникът стоя порутен зад последните сергии на зеленчуковия пазар, общината го ремонтира и оборудва с последен модел теракотени плочки, батерии за мивки и всякакви аксесоари. И в двете отделения - за мъже и за жени, са поставени климатици.
Така тоалетната в зимния курорт стана първият обществен клозет у нас, в който нищо не може да замръзне по време на облекчаването. "В Банско каквото правим, го правим по европейски",  каза кметът, преливащ от гордост. По негови сметки ремонтът е струвал около 50 000 лв.
За всеки случай климатиците са оградени с решетки, за да бъдат предпазени от кражби. Посетителите от пазара обаче се впечатляват, че резервните тубички с течен сапун продължават да стоят вече седмица непокътнати на умивалниците, без да изкушават клиентелата. Не са пипнати и батериите на чешмите, които по традиция първи падат жертва на крадците.
В мразовитите дни напоследък на топло в нужника се свират ромчета, защото вътре е чисто, не мирише и най-вече температурата е 25 градуса.
Банскалии се шегуват, че жените от пазара се застоявали повечко, понеже покрай другото си разменяли рецепти за обедното ястие и дори си показвали плетки за вълнени жилетки.
"Вместо да стоим на улицата и да си бъбрим на студа, влезем по нужда и се заприказваме",  споделят пенсионерки от района. /БЛИЦ