Горещ спор се разрази в ефира на Нова телевизия между бизнесмена Красимир Дачев и синдикалиста Ваня Григорова. Двамата бяха в студиото на „Неделята на Nova”, за да коментират най-горещата тема от седмицата – предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща от работодателя.

„Работодателят веднъж е платил на служителите си временната им нетрудоспособност. Те ни карат да им плащаме втори път. Щом искате, тогава ни дайте инструмент, с който да видим дали този лист е верен, или не”, коментира Дачев.

„Над 1 млн. повече болнични ще имаме тази година. Само досега са колкото през миналата година. Ние сме платили вече, а те ни карат да плащаме още веднъж. През 2009 г. се съгласихме като временна мярка и влязохме в положението на синдикатите”, каза още той.

Бизнесменът подчерта, че се бори с т.нар. „уикенд болнични години наред. Как да проверя всички лични лекари, да ходя да му меря температурата вкъщи ли?”, попита Красимир Дачев.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” много фирми карат хората да взимат болнични и да ходят на работа.

„Данните, че в 12 страни първите три дни не се плащат, са категорично неверни. Хора от различни сфери направиха своя карта.

Данните са от официални източници, от законите на съответните държави. Според нея само в 5 държави има период, начален, в който не се плаща на работника”, подчерта тя.

Дачев побърза да я обори, уточнявайки, че в някои страни издаването на фалшив болничен лист е  криминализирано. „При издаване на такъв лист, се наказва лекарят”, подчерта той.

„Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш съвети. В живота го виждаме навсякъде, но това не е приемливо. Като искат да са партньори, да дойдат и да кажат кой го прави. Аз съм плащал, плащам и ще плащам, както пише в закона”, подчерта Красимир Дачев.

Двамата спориха и за минималната работна заплата, както и за пенсията. „Минималната работна заплата отдавна трябваше да е 1000 лева. Минималната пенсия – хубаво е, че има някакво увеличение, но с нея няма как да се оцелее”, коментира Григорова.

„Лесно е да искаш, трудно е да го направиш. Увеличавайки социалната пенсия, се доближават до тези, които са си внасяли цял живот. Това демотивира хората, които внасят за пенсия. По-добре да се качва пенсията на онези, които са работили и са плащали”, каза Дачев.

Относно минималната работна заплата, Дачев обясни: „Лесно е да искаш, но трябва първо да ги изкараш. Ние малко изкарваме в България”.