„Европейската прокуратура не желае политически назначения в нейната структура“. Това заяви в специално интервю за bTV Теодора Георгиева, първият български прокурор в Европейската прокуратура. 

Тя придружаваше главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши при нейното посещение в България.

В София Кьовеши увери, че прокурорите от Европейската прокуратура ще работят напълно независимо и няма да се поддават на политически натиск.

– След първите 5 дни на вашата работа България ли е страната с най-много въпросителни?
– Не бих казала, че България е страната с най-много въпросителни, както главният европейски прокурор г-жа Кьовеши каза нееднократно по време на пресконференцията, няма чисти държави. Корупция и злоупотреби с европейски фондове има навсякъде.

Всъщност Европейската прокуратура е създадена именно поради тази причина – направените констатации, че на национално ниво тези разследвания не вървят и не са достатъчно ефикасни и ефективни.

Към настоящия момент ние нямаме обща снимка на състоянието на досъдебните производства в България, защото към момента бих казалата сме получили много малък брой такива досъдебни производства несъществени, с не особено голяма сериозност, поради което и тя посочи мисля, че 2 или 3 пъти, че ние очакваме да видим пълната картина и да видим наистина пълната картина и сериозните разследвания, които трябва да дойдат при нас.

Защото ние вече имаме задължителна компетентност да разследваме тези злоупотреби с европейски средства, които засягат финансовите интереси на Съюза, включително и злоупотребите, които всички знаем, свързани с обществени поръчки и с големи проекти

– В отделните държави и в България не се вършат добре разследванията. Защо, каква е причината?
– ЕП се създава от много години, от 2013 година е първото споразумение, много преди това – преди 20 години  възникнала тази идея, а причините могат да бъдат различни. При трансграничните престъпления понякога се прекъсва връзката на информацията между държавите. Може да е свързано с прикриване от страна на висши, високопоставени служители.

Моето мнение е, че е комбинация от фактори. Аз лично смятам, че е по-лесно и, как да кажа, по-голям резултат можем да очакваме при наднационалната структура, която наистина може да осигури независимост на прокурорите, да няма натиск върху тях и да няма вмешателство в разследванията.

– Вашата оценка за това, че България стопира избора на останалите 6-ма европейски делегирани прокурори?
– Аз искам да кажа нещо позитивно: въпреки че България направи това и въпреки че ВСС прекрати процедурата, сега добрата новина е, че след посещението на г-жа Кьовеши тук ВСС, прокурорската колегия и главният прокурор поеха ангажимент, че ще приключат процедурата.

– Ако завърши след изборите на 11 юли, това няма ли да е вмешателство?
 – Г-жа Кьовеши изрично подчерта, че ние не желаем политически назначения в ЕП и смятаме че трябва да се придържаме единствено към закона и процедурата. Всичко останало не е наша работа.

– В България хората очакват твърде много неща от вас, може би накрая ще останат разочаровани?
– Първо, ние имаме нужда от толеранс, няма как нещата да се случат за няколко месеца. Както и тя посочи – аз я цитирам няколко пъти, но наистина е така – разочарование сигурно заради прекомерните очаквания, но се надявам също да има и видими резултати и да оправдаем в някаква степен очакванията. Разбира се, няма как с вълшебна пръчка да бъдат решени всички въпроси от ЕП.