Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, съобщава БНТ.
 

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.
 
Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев.
 
Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.
 
На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.
 
Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.
 
"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.
 
На следващата среща освен периода на Средновековието ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.