Адвокатът на Тошко Тодоров-Гънчо Гънчев коментира в интервю за БЛИЦ сложния казус, в който преди месец попадна клиентът му. Проблемът засяга не само Тошко Тодоров от Столетово, а и много други българи, които невинни лежат по арестите и затворите в съседна Гърция.

Както първи БЛИЦ съобщи, 64-годишният мъж бе арестуват с европейска заповед за арест. Той е обвинен от гръцките власти, че е съпричастен в трафик на бежанци, без изобщо в този период да е бил в чужбина и без да има идея какво се случва. През 2019 година Тодоров, който всички наричат Машора, продава кемпера си на трима души от Плевен.

Продажбата се извършва с договор пред нотариус. След това мъжът проверява и вижда, че кемперът е отписан от негово име. Месеци след продажбата в Гърция е заловен същият този кемпер, с 27 бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш. 

Возилото е с фалшиви номера, но вътре в него полицаите откриват истинските, както и малкия, и големия талона Машора. Това е и причината да бъде обвинен в съпричастност към престъплението. След поредица протести на хора, съпричастни със съдбата на невинния мъж и след огромен медиен шум, съдът в Пловдив освободи под домашен арест обвиняемия. 

За утре, 28 октомври, беше насрочено дело за екстрадицията на Тодоров в Гърция, но преди минути от съда пристигна следното съобщение: 

Окръжен съд – Пловдив отсрочи за 16 ноември 2021 г. от 10.00 часа делото, образувано по Европейска заповед за арест на българския гражданин Т. Т., издадена от република Гърция, насрочено за утре. Причината за отсрочването е заболяване на съдия. 

Окръжен съд – Пловдив моли за изричното уточнение по какъв начин е осъществено описаното в Европейската заповед за арест деяние от исканото лице Т. Т., след като според обстоятелствата, описани в ЕЗА, същият е собственик на описания автомобил, а според представените документи той не е негов собственик.

БЛИЦ представя на зрителите си интервю с адвоката на Машора-Гънчо Гънчев с уточнението, че интервюто е заснето часове преди съдът да уведоми медиите за отлагането на делото. Въпреки това решихме да го излъчим, защото адв. Гънчев казва изключително важни неща. 

Добрата новина е, че изменихме мярката на Тошко Тодоров с по-лека - домашен арест. Имаме уверението на гръцката страна, че клиентът ми, ако бъде осъден, ще изтърпява присъдата си на българска земя. Това е също една малка наша победа. 

Справката, която получихме от Гранична полиция, показва, че клиентът ми в периода, за който се твърди, че е извършил престъпление, не е преминавал българо-гръцката границата, нито в едната нито в другата посока. 

От съда беше изпратено искане за гаранция от гръцка страна. Съдът постанови и определи, че самото дело не е по същество и доказателствата ще бъдат изпратени на по-късен етап.

Наели сме и адвокат от гръцка страна, благодарение на който имаме цялата информация по това дело.

С всички сили се стремим да убедим българският съд в невинността на моя клиент, за да може той да постанови акт, с който да отхвърли искането за екстрадиция. 

Следващото искане, което ще направя по делото е, че имаме частично престъпление, тъй като от гръцките гранични власти получихме информация, че кемпера не е преминавал границата нито в едната, нито в другата посока, за периода в който се твърди, коментира адвокатът.

Изпратих специално запитване до СЕС /съда на Европейския съюз/, чрез окръжен съд Пловдив, като съм посочил точни и ясни въпроси, касаещи случая. Правата на моя клиент в досъдебното производство в Гърция са изцяло нарушени.

За съжаление българският съд в повечето случаи взема решение за екстрадиция, което според мен не е правилно. Защото съдът просто се крие зад определен регламент. Ако това запитване, което направихме, бъде уважено, ще помогне на много български граждани.

Вярвам, че Тошко Тодоров ще бъде оправдан, тъй като няма доказателства, които да водят към неговата съпричастност, а всичко е косвено, каза още адв. Гънчо Гънчев.    

Дъщерята на Машора - Стефани Тодорова, каза, че баща й и семейството няма да се успокоят, докато делото не приключи в негова полза.    Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ