Научихме от новините, че транспортният министър Петър Мутафчиев е открил в Червен бряг паметника на жертвите от влака София-Кардам и онемяхме от възмущение. Това казаха пред в. "24 часа" роднините на изгорелите от Добрич.
Те разказаха, че имали уговорка с община Червен бряг монументът в памет на 9-имата загинали да бъде открит и осветен на 21 февруари. Заради падналия сняг ритуалът бил отложен. От кметството предложили освещаването да бъде да бъде извършено на датата 28 февруари, когато е годишнината от трагичната гибел. Всички близки отказали, защото на този ден всеки бил подготвил ритуал на гробищата в съответния град.
"Ние се готвихме за помена 2 месеца. Поканихме близки, приятели и съученици. За нас датата 28 февруари беше крайно неподходяща", обясни Софка Дойнова, майка на загиналата Валерия.
Според уговорката освещаването трябвало да стане на 21 март.
След като научили за откриването без тяхно знание, в събота вечер роднините се свързали помежду си.
"БДЖ уби най-скъпите ни и после им построи паметник. Това е кощунство! Ще ги съдим до дупка!", заканват се хората.
Роднините са знаели, че освещаването на паметника е на 28 февруари - за годишнината от гибелта от 9-имата, казаха от общината в Червен бряг. Министър Петър Мутафчиев не е откривал монумента. Той дойде за панихидата, каза секретарят на община Червен бряг Николай Недков. /БЛИЦ