БСП да се възползва от правомощията си и да прави предложения, а не да чака момента, в който ще вземе властта, защото това може да не се случи.


Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова в дуплика към Георги Йорданов от БСП по време на второто четене на Закона за лечебните заведения.

,,Ще подмина великодушно грозното обвинение, но искам да обясня още веднъж, че в действащия текст на този чл. от Закона за лечебните заведения е описано как лекари могат да учредяват лечебни заведения за извънболнична помощ.

Понеже новият вид лечебни заведения за медицински и здравни грижи ще касаят извънболничната помощ, защото те не касаят болничната медицинска помощ, именно за това сме написали кой може да учредява такъв вид лечебни заведения.

В никакъв случай не оспорвам фундаментални права на лекарите, обаче те не могат да правят част от рехабилитацията, защото това не им влиза в правомощията. Рехабилитаторите могат и затова тези лечебни заведения могат да се създадат и от рехабилитатори", посочи още д-р Дариткова, цитирана от Новини.бг.

Тя посочи, че се дава възможност за самостоятелна практика на рехабилитаторите.

,,Нещо, което ще допълни съществуващите лечебни заведения и аз се учудвам още веднъж, че тук в зала оспорвате и правите предложения, които по никакъв начин не са отразени във вашите предложения между първо и второ четене.

Като сте можели да направите закона по-прецизен, като сте можели фундаментално да промените нещата, вие имате всички правомощия на народни представители. Защо сте предложили това, което виждаме в предложенията, направени от вас.

Добре, че си оттеглихте предложението, бях заличили съсловието на денталните лекари", изтъкна д-р Дариткова.

,,Моля ви наистина да се възползвате от всички правомощия на народни представители, да не чакате момента, в който ще вземате властта, защото това може да не се случи и сега да предлагате.

Ние винаги сме заявявали, че сме готови да подкрепим всяко конструктивно предложение, което ще внесе подобрение в системата на здравеопазване", подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ.