Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доход на човек от домакинството. Това предлага при подготовката на бюджета за 2020 г. социалното министерство на финансовото ведомство, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков, пише Труд.


В момента право на детски имат семействата, в които доходът на човек е под 400 лв. А ако доходът е между 400,01 лв. и 500 лв. семейството получава 80% от детските.

Нашето предложение е двата прага да бъдат повишени на 450 лв. и 550 лв., каза министърът. Прагът не е вдиган от три години, а минималната заплата расте, обясни той.

Догодина по-висок ще бъде и размерът на помощите за над 600 хил. души с увреждания.

Увеличението ще дойде от новата линия на бедност, която ще бъде с 15 лв. по-висока, каза министър Петков.

Заради демографската ситуация се очаква през следващите 15 години да се увеличи делът на работниците хора над 55-годишна възраст.

Актуализираните прогнози за пазара на труда сочат, че през 2034 г. ще имаме 6% по-малко заети на пазара на труда. Това означава, че ще работят 190 хил. души по-малко, каза министърът.

В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград ще има най-голямо търсене на работна ръка. Доц. Алекс Ганева от екипа, ангажиран с проучването, посочи, че най-търсените професии след 15 години ще са тези на учителите и на медицинските сестри.

„Медицински сестри и акушерки, учители за средно образование и учители в начален етап на основното образование.

Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ще има все по-голяма потребност от човешки ресурси, ангажирани в тези сектори“, каза тя. През 2034 г. по-малко като брой ще са заетите в търговията.

„Друга професия, която се характеризира с намаляващо търсене, въпреки че е много популярна, е тази на сервитьора и бармана. Техният брой ще намалява“, добави доц. Алекс Ганева.